Bugün başlıyor… Teknoloji devi çeyrek yüzyılın en büyük davasına çıkacak!

Son yılların en büyük antitröst davasında Google ABD’ye karşı. Şirket, Android yazılımını kullanarak ve arama motorunu çok sayıda yerde, cihazda varsayılan seçenek olarak kilitleyerek pazarı kendi lehine çevirmekle suçlanıyor.

Bugün başlıyor… Teknoloji devi çeyrek yüzyılın en büyük davasına çıkacak!
Yayınlama: 12.09.2023
A+
A-

Google, Salı gününden itibaren, federal düzenleyicilerin çeyrek yüzyıldır ABD’de görülen en büyük antitröst davasına çıkıyor.

Önümüzdeki 10 hafta boyunca, federal avukatlar ve eyalet başsavcıları, Google’ın arama motorunu çok sayıda yerde ve cihazda varsayılan seçenek olarak kilitleyerek pazarı kendi lehine çevirdiğini kanıtlamaya çalışacaklar.

ABD Bölge Yargıcı Amit Mehta muhtemelen önümüzdeki yılın başlarına kadar bir karar vermeyecek. Google’ın yasaları çiğnediğine karar verirse, Mountain View, California merkezli şirketi dizginlemek için hangi adımların atılması gerektiğine başka bir duruşma karar verecek.

Bugün başlıyor... Teknoloji devi çeyrek yüzyılın en büyük davasına çıkacak!

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER İFADE VERECEK!

Google ve kurumsal ana şirketi Alphabet üst düzey yöneticilerinin yanı sıra diğer güçlü teknoloji şirketlerinden yöneticilerin de ifade vermesi bekleniyor.

Bunlar arasında dört yıl önce Google’ın kurucu ortağı Larry Page’in yerine geçen Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin de olması muhtemel olarak gözüküyor. Mahkeme belgeleri ayrıca üst düzey bir Apple yöneticisi olan Eddy Cue’nin de kürsüye çağrılabileceğini gösteriyor.

DAVA TRUMP DÖNEMİNDE AÇILMIŞTI

Adalet Bakanlığı, Google’a karşı antitröst davasını yaklaşık üç yıl önce Trump yönetimi sırasında açtı ve şirketin internet arama hakimiyetini rakiplerine karşı haksız bir avantaj elde etmek için kullandığını iddia etti.

Hükümet avukatları, Google’ın iPhone’da ve Apple’ın Safari ve Mozilla’nın Firefox gibi web tarayıcılarında varsayılan arama motoru olmak için her yıl milyarlarca dolar ödeyerek bir tür rüşvet yoluyla imtiyazını koruduğunu iddia ediyor.

Bugün başlıyor... Teknoloji devi çeyrek yüzyılın en büyük davasına çıkacak!

ANDROİD YAZILIMINI KENDİ LEHİNE KULLANMAKLA SUÇLANIYOR

Düzenleyiciler ayrıca Google’ın, cihaz üreticileri Android uygulama mağazasına tam erişim istiyorsa, arama motorunun akıllı telefonlar için Android yazılımıyla birlikte verilmesini zorunlu kılarak pazarı kendi lehine yasadışı bir şekilde düzenlediğini iddia ediyor.

Bugün Google’ın kurumsal ana şirketi Alphabet 1,7 trilyon dolar değerinde ve 182.000 kişiyi istihdam ediyor; paranın çoğu, günde milyarlarca sorgu yapan bir arama motorunun temelini oluşturduğu bir dijital hizmetler ağı üzerinden akan yıllık 224 milyar dolarlık reklam satışlarından geliyor.

GOOGLE’IN ELİ KOLU BAĞLANABİLİR!

Dava, gücünü azaltacak tavizlerle sonuçlanırsa Google’ın eli kolu bağlanabilir. Bir olasılığa göre, şirket Apple ve diğer şirketlere Google’ı akıllı telefon ve bilgisayarlarda varsayılan arama motoru yapmaları için ödeme yapmayı durdurmak zorunda kalabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.