Ahmed-i Hani Enstitüsü’nün Van Şubesi Açıldı

Van’da ünlü Kürt edebiyatçı ve bilim insanı Ahmed-i Hani Enstitüsü’nün şubesi açıldı.

Ahmed-i Hani Enstitüsü’nün Van Şubesi Açıldı
Yayınlama: 27.04.2024
A+
A-

Genel Merkezi İsveç’in Stokholm kentinde  bulunan Enstitünün ilk şubesinin açılışı, Van’da yapıldı. Açılışa Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva,  Van TSO Yönetim Kurulu, Ahmed-i Hani Enstitüsü Merkez Kordinatörü Mahir Taha ,Tarihçi-Araştırmacı Kerem  Serhat, Araştırmacı Gülten Madenli,  aşiret mensupları, akademisyen, yazar ve araştırmacılar katıldı.

Van TSO sergi salonunda düzenlenen açılış lansmanında konuşan Van TSO Başkanı ve Ahmed-i Hani Enstitüsü Van Şube Kordinatörü Necdet Takva; “Enstitümüz  akademisyen, yazar ve araştırmacı; Mahir Taha, Niels Thomsen, Kazuhiro Frukawa, Gertruth Junker, Kent Ekberg, Taha Civan, Yannis Phidas, Rona Taha, Saga Nafers, Necdet Takva ve Tarık Gümüş’den oluşan 11 kişilik kurucular kurulu olarak 2019 tarihinde ilgili resmi makamlara yapmış olduğumuz kuruluş başvurusundan sonra, İsveç Kültür Bakanlığı ve Avrupa Birliği Kültür Komisyonu’ndan aldığı tescil numarasıyla 27 Ekim 2023 tarihinde resmen kurulmuştur. Kuruluş belgesi alındıktan sonra faaliyet alanımız dahilinde çok değerli çalışmalarda bulunan yine çok değerli yazar, araştırmacı ve akademisyenlerden oluşan danışma ve dayanışma kurullarını oluşturmuştur. Enstitümüzün tanıtım ve başlangıç amaçlı ilk ürünü olan XANÎNAME adlı kitap çalışması özel bir baskıyla Avrupa’da; Finlandiya, Norveç, Danimarka, İsveç, Almanya, Hollanda, İsviçre, İngiltere, Avusturya, Fransa, İspanya, Yunanistan, Rusya ve Kanada’da kraliyet veya devlet kütüphanelerine, bu ülkelerdeki 56 üniversite kütüphanesine ve yurtdışındaki belirli kurumlara toplamda 312 adet dahil edilmiştir. Ayrıca Dünya’nın dört kıtasındaki farklı ülkelerde (Asya, Avrupa, Avusturalya ve Amerika’da) ikamet eden konuyla ilgili 85 yazar ve akademisyene de kitap ulaştırılmıştır. Aynı çalışma ülkemizde de yine özel bir baskıyla gerekli ve ilgili kurum ve şahsiyetlere 150 adet olarak iletilmiştir” dedi.

“Amacımız Enstitü Çalışmalarını Çok Dilli Çalışmalarla Dünyayla Buluşturmak”

Açılan Enstitüsü hakkında bilgi veren Takva; “Enstitümüzün ana ve temel stratejisi ülke zemininde, şehrimiz Van’da bu çalışmaları kurumsallaştırarak ülke, bölge ve Dünya’ya buradan bir pencere açmaktır. Avrupa’da ki çalışmaların temel ayağını da; ülke zemininde şehrimizde kurumsallaştırılması hedeflenen enstitü çalışmalarını çok dilli çalışmalarla dünyayla buluşturmak ve bu alanda yurtdışında tanıtım faaliyetlerini organize etmek oluşturacaktır.Önümüze koyduğumuz ve olanaklarımız dâhilinde hayata geçirmeyi öncelediğimiz hedeflerimiz; Enstitümüzün daimi gündemini üstat Ehmedê Xanî ile birlikte Baba Tahiri Hemedani (Uryan), Eli Heriri, Meleyê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Mela Bateyi, Mesture Erdelan, Piremerd, Heci Qadirê Koyi, vb. gibi kültürümüzün, tarihimizin, dilimizin mimarları oluşturacaktır. Enstitümüz, konsepti dahilinde yılda 1 adet XANÎNAME ismiyle bir dergi. (Yine aynı perspektifte, olanaklar dahilinde yılda bir kitap)Olanaklarımız elverdiği kapasite dahilinde yılda en az bir konferans, panel veya seminer koşullar ve şartlar elverdiğince konser, sergi, görsel vb. kültürel aktiviteler. Ülkemizde, coğrafyamızda ve dünya genelinde  kültür, tarih ve sanat bazlı çalışmalar yürüten Üniversite Enstitü, Akademi, vb. kurumlarla iş birliği çerçevesinde şehrimiz Van’da kültürel faaliyetler temelli iş birlikleri oluşturmak ve geliştirmek. Süreç içerisinde de gelecek kuşaklara miras bırakma hedefli bir kütüphane ve arşiv gündemimizde ağırlıklı alanlar olacaklardır.Ve elbette ki büyük üstad, filozof Ehmedê Xanî’nin çok ama çok önem verdiği anadilimiz Kürtçe’nin korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlı çok yönlü çalışmalara odaklanma sorumluluğumuzu ihmal etmeyecek ve bu konuda hassasiyeti elden bırakmayacağız”ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Nedim Odabaşı İş Merkezinde Ahmed-i Hani Enstitüsünün Van şubesinin açılışı yapıldı. Açılış kurdele kesiminin ardından sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.