Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığın üzerinden 4 yıl geçti

Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığın üzerinden 4 yıl geçti
VAN
Yayınlama: 04.02.2024
A+
A-

Van’ın Bahçesaray ilçesinde 4 ve 5 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen çığ felaketinde 42 kişi hayatını kaybetti. Geçen 4 yıla rağmen kalıcı çözüm yerine çığ riskine karşı sadece yol ulaşıma kapatılıyor ve geçişlere izin verilmiyor.
Yüksek dağların yamaçlarından geçen ve her yıl kış mevsiminde sürücüleri endişelendiren Van-Bahçesaray kara yolunda 4 yıl önce düşen 2 çığ, büyük acıların yaşanmasına neden oldu. Van’dan Bahçesaray’a yolcu taşıyan minibüs ile aynı bölgede karla mücadele çalışması yürüten iş makinesi, 4 Şubat 2020’de 2 bin 985 rakımlı Karabet Geçidi yakınlarında düşen çığın altında kaldı. 8 kişinin yaşamını yitirdiği çığda arama kurtarma çalışmaları devam ederken 5 Şubat’ta ikinci çığ düştü. 11 jandarma personeli, 9 güvenlik korucusu şehit oldu, 2 itfaiye personeli ve yardıma giden 12 kişi hayatını kaybetti.
Çığdan sonra ilçenin ulaşımını rahatlatmak ve çığ riskini ortadan kaldırmak için tünel yapılmasına karar verildi. 3 farklı bölgede proje çalışmalarının yürütüldüğü ve ilçe insanını heyecanlandıran tünelin yapımı bir türlü gerçekleşmedi. Her yıl çeşitli kurum, STK ve siyasi partiler çığın olduğu bölgeye giderek, hayatlarını kaybedenleri yad ediyor. İlçede yaşayanlar ise çığ riskine karşı kalıcı bir çözümün bulunmasını istiyor.
“KARDEŞİMİZİ KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYORUZ”
Çığ felaketinin olduğu bölgeyi ziyaret eden AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray, çığ felaketinde hayatlarını kaybedenleri andı.
Güray burada yaptığı konuşmada, “2020 yılında 4 Şubat’ta geçekleşen üzücü çığ faciası sonrasında 7 vatandaşımızı ertesi gün de vatandaşlarımızı kurtarmaya giden 35 vatandaşımızı, kardeşimizi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bugün acı olayın yıl dönümünde tekrar aynı bölgedeyiz. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet ailelerine de başsağlığı diliyoruz. Hepimizin başı sağolsun.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray’a AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas da eşlik etti.

Kaynak: NECDET TAM- HABER GÜRPINAR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.