İnstagram’dan bomba özellik: Black Mirror dizisi gerçek oluyor!

Instagram’ın özelleştirilebilir bir ‘yapay zeka arkadaşı’ geliştirdiği tespit edildi. Buna göre kullanıcılar farklı seçeneklerde dilediği özellikleri seçerek yapay zeka arkadaşı oluşturup onunla sohbet edebilecek.

İnstagram’dan bomba özellik: Black Mirror dizisi gerçek oluyor!
Yayınlama: 03.11.2023
A+
A-

Uygulama araştırmacısı Alessandro Paluzzi tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre Instagram, kullanıcıların kendi beğenilerine göre özelleştirebilecekleri ve daha sonra sohbet edebilecekleri bir “AI arkadaşı” özelliği geliştiriyor.

Özelliğin ekran görüntülerine göre kullanıcılar yapay zeka ile “soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve çok daha fazlası” için sohbet edebilecekler.

Ekran görüntüleri, kullanıcıların sohbet robotunun cinsiyetini ve yaşını seçebileceklerini gösteriyor. Ardından, kullanıcılar yapay zekalarının etnik kökenini ve kişiliğini seçebilecekler. Örneğin, yapay zeka arkadaşınız “çekingen”, “hevesli”, “üretici”, “esprili”, “pragmatik” veya “güçlendirici” olabilir.

İnstagram'dan bomba özellik: Black Mirror dizisi gerçek oluyor!

UYGULAMANIN RİSKLERİ DE BULUNMAKTA

Sosyal ağın milyonlarca kullanıcıya “arkadaş” olarak pazarlanan bir yapay zekâ sohbet robotu geliştirme ve muhtemelen piyasaya sürme kararının riskleri var. NYU’nun Sorumlu Yapay Zeka Merkezi’nin direktörü ve üniversitede bilgisayar bilimi ve mühendisliği doçenti olan Julia Stoyanovich, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, üretken yapay zekanın kullanıcıları gerçek bir kişiyle etkileşime girdiklerini düşünmeleri için kandırabileceğini söyledi.

Stoyanovich, “Bugün üretken yapay zekayı kullanma şeklimizle ilgili en büyük sorunlardan biri, hatta en büyüğü, başka bir insanla etkileşime girdiğimizi düşünerek kandırılmamızdır” dedi.

“Hattın diğer ucundaki şeyin bizimle bağlantı kurduğunu düşünerek kandırılıyoruz. Empati kurduğuna. Ona açılıyoruz ve kendimizi manipüle edilmeye ya da hayal kırıklığına uğramaya karşı savunmasız bırakıyoruz. Bu, bizim deyimimizle yapay zekanın antropomorfize edilmesinin belirgin tehlikelerinden biri.”

İnstagram'dan bomba özellik: Black Mirror dizisi gerçek oluyor!

BLACK MİRROR DİZİSİ GERÇEK Mİ OLUYOR?

Büyük bir kesimin ilgisini çeken Black Mirror dizisi farklı bakış açılarıyla kurguladığı bölümlerle toplumsal gelişmelere değiniyor. Bir bölümünde ise erkek arkadaşını kaybeden bir kadın, onun dijital ortamdaki bütün özelliklerini anlaşma dahilinde bir şirkete vererek dijital bir kopyasının oluşturulmasına izin veriyor.

Instagram’ın yeni gelecek olan bu özelliği kullanıcılara Black Mirror dizisindeki bu bölümü hatırlattı.

İnstagram'dan bomba özellik: Black Mirror dizisi gerçek oluyor!

SOHBET ROBOTLARI İNSANLARI TEHLİKELERE TEŞVİK EDİYOR

“Yapay zeka arkadaşı” özelliğinin geliştirilmesi, geçtiğimiz yıl yapay zeka sohbet robotlarıyla ilgili tartışmaların ortaya çıktığı bir döneme denk geliyor. Yaz aylarında bir Birleşik Krallık mahkemesi, bir adamın Windsor Kalesi’nin arazisine girmeden günler önce bir yapay zeka chatbotunun kendisini Kraliçe Elizabeth’i öldürmeye teşebbüs etmeye teşvik ettiğini iddia ettiği bir davayı dinledi.

Mart ayında, intihar ederek ölen Belçikalı bir adamın dul eşi, bir yapay zeka chatbotunun kendisini öldürmeye ikna ettiğini iddia etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.