Elon Musk düğmeye bastı: Uydulara direkt bağlanabileceğiz!

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, cep telefonu bağlantısı için internet sağlamayı amaçlayan ilk altı Starlink uydusunu fırlattı. Direct to Cell özelliğine sahip olan bu uydular küresel bağlantı sunacak.

Elon Musk düğmeye bastı: Uydulara direkt bağlanabileceğiz!
Yayınlama: 05.01.2024
A+
A-

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, cep telefonu bağlantısı için internet sunacak ilk altı uyduyu fırlattı. Bu, küresel olarak uydu tabanlı internet yönünde dev bir adım olsa da, bir sınırlama ile birlikte geliyor.

SpaceX’ten yapılan açıklamada, “Bu görevdeki Doğrudan Hücreye bağlantı özelliğine sahip altı Starlink uydusu küresel bağlantıyı daha da ileriye taşıyacak ve ölü bölgelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak” denildi.

Elon Musk düğmeye bastı: Uydulara direkt bağlanabileceğiz!

HÜCRESEL VERİYE GEREK KALMAYACAK!

Musk, “Bu, Dünya’nın herhangi bir yerinde cep telefonu bağlantısına olanak tanıyacak” diye ekledi.

Ancak Musk, nerede olurlarsa olsunlar internet bağlantısına kavuşmaktan söz eden insanların umutlarını kırabilecek ek bilgiler de verdi.

Musk, “Bunun ışın başına yalnızca ~7Mb desteklediğini ve ışınların çok büyük olduğunu unutmayın, bu nedenle bu, hücresel bağlantısı olmayan yerler için harika bir çözüm olsa da, mevcut karasal hücresel ağlarla anlamlı bir şekilde rekabet edemez” diye ekledi.

Elon Musk düğmeye bastı: Uydulara direkt bağlanabileceğiz!

STARLİNK İNTERNET NEDEN HERKES İÇİN DEĞİL?

İlk olarak, Musk’ın gönderisinden anlaşılan bir şey var ki, başlangıçta uydular bağlantısı olmayan bölgelere internet sağlamayı amaçlıyor. Bu Apple’ın iPhone’larla sunduğuna benzer bir şey.

Uyduların “dünya genelinde LTE telefonlar için metin, ses ve veri erişimi” sağlaması hedefleniyor. Metin desteği bu yıl başlıyor, bu da onu kullanacak olanların biraz daha beklemek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Direct to Cell ayrıca IoT cihazlarını ortak LTE standartlarına bağlayacak ancak bunun için kullanıcıların bir yıl daha beklemesi gerekiyor zira SpaceX desteği 2025 yılında planlıyor.
Bu altı uydu, fırlatılan 21 Starlink uydusunun bir parçasıydı. SpaceX önümüzdeki 6 ay içinde yaklaşık 840 doğrudan cep telefonu uydusu fırlatmayı planlıyor.

Son olarak, 7Mbps hız, çeşitli ülkelerdeki telekom operatörlerinin sunduklarına kıyasla çok daha düşük. Örneğin, Ookla’nın raporuna göre, BAE ortalama 324.92Mbps internet hızı sunuyor. Hindistan’da ise ortalama mobil veri hızı 94,62Mbps.

Birden fazla cihazın 7Mbps’lik bir hüzmeye bağlanması, muhtemelen her bir cihazın internet hızı üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. Gelecekte bir hız darbesi görebiliriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.