CIA danışmanı Barkey Türkiye’deki seçim sonrası sessizliğini bozdu: ‘Ne yazık ki…’

Seçimden önce muhalefeti desteklediğini açıkça beyan edip 6’lı koalisyona aday önerisinde bile bulunan CIA danışmanı Barkey, Erdoğan karşısında yaşadıkları hezimetin ardından ilk kez konuştu.

CIA danışmanı Barkey Türkiye’deki seçim sonrası sessizliğini bozdu: ‘Ne yazık ki…’
Yayınlama: 13.01.2023
A+
A-

Haber7 – ÖZEL

Batı’nın açık şekilde desteklediği muhalefetin Başkan Erdoğan karşısında hezimete uğramasının yankıları sürüyor. 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol alan eski CIA danışmanlarından Henri Jak Barkey, seçimden sonra Türkiye hakkında ilk kez konuştu.

Darbe davasının firarı sanığı: HENRİ BARKEY!

Muhalefetin üç stratejik hata yaptığını söyleyen Barkey, Kemal Kılıçdaroğlu yerine Ekrem İmamoğlu’nun aday olması gerektiğini dile getirdi. Barkey, Millet İttifakı’nın ekonomik planına dair de net bir irade ortaya koyamadığını savundu. Barkey, seçimde muhalefetin sandıkların 3’te 1’inde temsilci bulundurmadığını iddia etti. Kılıçdaroğlu’nun mağlubiyete rağmen istifa etmemesini “inanılmaz” olarak yorumlayan Henri Barkey, seçim sonrası oluşturulan ekonomi yönetimiyle ilgili ise “IMF” vurgusu yaptı.

‘NE YAZIK Kİ KILIÇDAROĞLU ADAY OLDU’

ABD merkezli Siyonist kuruluşlardan Dış İlişkiler Konseyinin (CFR) Din ve Dış Politika Semineri’nde Türkiye’deki seçimler hakkında değerlendirmelerde bulunan Barkey, şunları söyledi:

“Muhalefetin bence iki stratejik taktik hatası var. Stratejik hatalar öncelikle aday tercihiydi. İnsanların hevesli olmadığı birini aday yaptılar. Geçmişte seçimleri kaybetmiş bir bürokrat. Dinamizm yoktu. Beklenenden daha iyi bir performans sergiledi ama bence pek çok kişi sandık başına gitti ve muhalefet adayı Kılıçdaroğlu’na oy vermek için değil, Erdoğan’a karşı oy kullanmak için ona oy verdi. Yani halkın yüzde 82-85’i çıkıp oy kullansa da işin aslı şu ki muhalefetin adayı konusunda halkı heyecanlandıran hiçbir şey olmadı.

Yapmaları gereken başka birini aday göstermekti. İstanbul Belediye Başkanıyla seçime gidebilirlerdi. İlginç olan tabii ki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı inanılmaz derecede popüler olduğu için Erdoğan’ın kendisi hakkında dava açması, seçimlere katılmasını engellemek için onu mahkûm etme olasılığı vardı. Dava görülüyordu, Erdoğan onu yasaklasaydı tepki olurdu. Eğer, Erdoğan onu yasaklamasaydı zayıf görünürdü. Yani bir şekilde Erdoğan her iki şekilde de kaybedecekti. Ama ne yazık ki Kılıçdaroğlu, aday oldu. Aslında seçimleri kaybetti. Koalisyondaki altı partiden biriydi ve bunca yıldan sonra hala istifa etmeyi reddediyor. Koltuğuna o kadar bağlı ki bu inanılmaz. Her neyse, bu bir numaralı stratejik hataydı.”

ABD, Avrupa, FETÖ… ‘Karanlık odaklar’ İmamoğlu’nu istiyor!

MUHALEFETİN EKONOMİ PLANI YOKTU

Henri Barkey, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki numaralı stratejik hata, Türk siyasetini izleyen biri olarak size söyleyebilirim ki, muhalefetin ekonomik planının ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Açıklama yapmadılar. Ekonomik bir plan çıkarmadılar. Aslında ekonomik bir plan diye bir şey yoktu çünkü kendi aralarında anlaşamadılar.”

 

Barkey, muhalefetin sandık güvenliğini sağlayamadığı iddiasını ise şu ifadelerle dile getirdi:

“Üçüncü taktiksel hata şuydu: Türkiye’de sandıkta, oylama bittiğinde her partinin bir temsilcisi var ve siz sayımlara bakıyorsunuz. Sayımları kaydediyorsunuz ve listeleri Ankara’daki merkezinize gönderiyorsunuz. Çünkü bir bakıma hükumete güvenmiyorsunuz, çünkü hükumet tüm iletişim araçlarını, tüm sayma araçlarını vs. kontrol ediyor. Peki, sandıkların üçte birinde muhalefetten kimse bulunmadı ve bu yüzden hile olup olmadığını bilmiyoruz. Belki hile yoktu, ama mesele şu ki, orada sahada olmanız gerekiyordu. İşin ironik yanı da tabii ki seçimlerden önce, seçime giderken ve muhalefete sandık sayımına hazır mısınız diye sorulduğunda, ah, evet, evet, evet dediler. Her sandıkta insanlarımız olacak. Ama durum böyle değildi.

Yani, muhalefet kazanabilirdi. Gerçekten yeni bir yüzle kazanabileceklerini düşünüyordum. Erdoğan 20 yıldır iktidarda. Yorgunluk var. Ancak muhalefet adayı kaybetti.”

Bakan Çavuşoğlu: Henri Barkey ile sürekli görüşen CHP ABD temsilcisi Yurter Özcan

“IMF’YE BAŞVURMAK ZORUNDA KALACAKLAR”

Türkiye vatandaşlığı da bulunan ABD’li Henri Barkey, yeni ekonomi heyetiyle ilgili değerlendirmesinde IMF vurgusu yaptı. Barkey, Hafize Gaye Erkan’ın ekonomist olmadığını, Mehmet Şimşek’in IMF paketine başvurmak zorunda kalacağını öne sürdü.

Moderatörün “Sizce Mehmet Şimşek’i Maliye Bakanı olarak yeniden ataması ve Hafize Gaye Erkan’ı Merkez Bankası Başkanı olarak ataması bir fark yaratır mı?” şeklindeki sorusunu cevaplandıran Barkey şunları söyledi:

“Bakın, Şimşek, gerçekten tecrübeli bir Maliye Bakanı. Daha önce iyi bir iş çıkardı. Erdoğan dünyaya bir şeylerin değişeceği mesajını vermek istediği için getirildi. Ama çok aşikar hale gelen şey şu ki, Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı hakkında henüz tam olarak emin değilim. Çok az şey biliyoruz. Aslında, Erkan gerçekten bir ekonomist bile değil. O bir finansçı. Ama Erdoğan’ın zaten kararlara müdahale ettiği çok açık. Demek istediğim, faiz oranları, insanlar faiz oranlarının şimdiye kadar yapılanlardan çok daha yüksek olmasını bekliyordu. Şimşek’in başarılı olacağı konusunda pek iyimser değilim, bu yüzden eninde sonunda bir IMF paketine başvurmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum, çünkü ancak bu şekilde kurtulabilirler.”

HENRİ BARKEY KİMDİR? EŞİ CIA’NIN TEPE YÖNETİMİNDE… EŞİYLE BİRLİKTE 15 TEMMUZ GECESİ İSTANBUL’DAYDI!

Türkiye asıllı bir Yahudi olan Henri Barkey, eski ABD Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Dairesi görevlisi. ABD yönetimlerinin en kıdemli Türkiye, Kürt ve Batı Asya görevlilerinden biri olan Barkey, ABD yönetimine yol haritası sunan raporlarla tanınıyor. Uzun yıllardır “bilimadamı-araştırmacı” sıfatıyla sahnede olan Henri Barkey ileri seviyede Türkçe konuşuyor.

Barkey, Leigh Üniversitesi’nde “araştırmacı”. Eşi Ellen Laipson, 1997-2002 yılları arasında, CIA Ulusal İstahbarat Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Bu görev, CIA’da 3. en önemli görev olarak niteleniyor.

Barkey ve eşi Laipson, 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi sırasında Büyükada’daydı. Henri Barkey, eşi Ellen Beth Laipson ile darbe girişimini takip etmek için Splendid Otel 14 numaralı odada konakladığı ve bu otelden 17 Temmuz 2016 günü ayrılmıştı. Haklarında iddianame hazırlanan Barkey ve Laipson, darbe girişimi şüphelileri arasında yer alıyor.

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.