Yumurta sağlıklı mı zararlı mı?

Yumurta sağlıklı mı zararlı mı?
Yayınlama: 12.07.2023
A+
A-

 

HABER. CEBRAİL TEMUR

Yumurta, üzerinde en çok tartışılan konulardan bir tanesidir. Kimi uzmanlar içerisindeki yüksek kolesterol nedeni ile çok zararlı olduğunu söylüyor.

Kimisi de tam aksine çok faydalı olduğunu söylüyor.

 


Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, yumurtanın bir canlının en ham halini yani embriyoyu temsil ettiğini, yumurtanın yavru bir tavuk oluşturmak için gerekli her türlü protein, yağ, kolesterol, vitamin ve mineralleri de içerdiğini dolayısıyla insan içinde mükemmel bir gıda olduğunu söyledi.


“Yumurtadaki vitamin ve mineral değerleri tavuğun beslenmesi ile yakından ilişkilidir”
Yumurtanın kalitesinin tavuğun beslenme şartları ile yakından ilişkili olduğuna dikkat çeken Yörükoğlu, şunları söyledi:
“Orta büyüklükte yani 50 gramlık bir yumurta; 77 kalori 6,5 gram protein, kolin ve lutein gibi aminoasitler, 5,3 gram doymuş yağ, 212 miligram kolesterol, A ve B vitaminleri, az miktarda D vitamini kalsiyum fosfor gibi mineraller içerir. Yumurtanın içeriğindeki vitamin ve minerallerin miktarı ve yağların kompozisyonları büyük oranda tavuğun beslenmesine göre değişmektedir. Kafeslerde, suni yemlerle beslenen tavuk ile kırlarda serbest gezen otla, böcekle beslenen tavukların yumurtaları arasında çok büyük fark var. Marketlerde satılan yumurtaların çoğu insanlık dışı şartlarda kafeslerde yetiştirilen ve suni yemlerle beslenen tavukların yumurtalarıdır.

 

Bunları kafes yumurtaları olarak da tanımlayabiliriz. Son zamanlarda daha sağlıklı ve daha insancıl bir imaj oluşturmak amacıyla serbest gezen tavuklar icat edildi. Serbest gezen deyince kırlarda mutlu, mesut dolaşan, beslenen tavuklar aklımıza geliyor ancak işin gerçeği öyle değil. Gerek kafes tavukları gerekse de serbest gezen tavuklar, çok kalabalık ve sıkışık şartlarda yetiştirildiklerinden dolayı hastalanma ihtimalleri çok yüksektir. Bu nedenle bu tavuklara yüksek oranda antibiyotikler ve diğer ilaçlar verilmektedir.


Bir de organik yumurtalar var. Organik yumurtalar tanım olarak sadece organik yemlerle beslenen, antibiyotik veya vitamin verilmeyen ve günün belli saatlerinde tesis dışına çıkmaları ve serbest gezmelerine müsaade edilen tavukların yumurtalarıdır. Bu bakımdan biraz daha sağlıklı ve insancıldır. Bir de köy yumurtaları var ki işte gerçek yumurtalar bunlardır. Köy yumurtası dediğimiz zaman gününü büyük kısmını dışarıda geçiren gıdasını büyük kısmını doğada aldığı otlar ve böceklerle beslenen tavukların yumurtalarını ifade etmektedir. işte gerçek sağlıklı yumurtalar bunlardır. Tavukların beslenmesi arasındaki fark büyük oranda yumurtaların içeriğini ve sağlığını da belirlemektedir.”
Yumurta dost mu düşman mı?
Yumurta ile ilgili endişelerin büyük oranda içinde yüksek oranda bulunan kolesterolden kaynaklandığını belirten Yörükoğlu, “Bir adet yumurtada ortalama günlük kolesterol ihtiyacımızın yüzde altmışı mevcuttur. Gıdalarla alınan kolesterol kan kolesterol seviyesi üzerine çok fazla bir etkisi yoktur ve kalp damar hastalıklarına neden olmamaktadır. Şimdi diyebilirsiniz ki madem yumurta çok besleyici ve yumurtadaki kolesterolün kan kolesterol üzerine etkisi çok fazla değil ve kalp damar hastalıklarına neden olmuyor o halde bol bol yerim. Öyle olmuyor işte. Bazıları günde 1, 2, 3, 4 yumurta yenmesini ve bunun da hiçbir zararının olmadığını söylüyorlar ancak günde bir iki yumurta yerseniz 3-4 gün sonra iğrenmeye başlarsınız. Kolesterolün dışında yumurtada yüksek oranda doymuş yağlar var. Doymuş yağların fazlasının da kalp damar hastalıklarına neden olduğunu söyleyebiliriz. Yumurtanın içeriğindeki kolesterol artı doymuş yağların kalp damar hastalıklarının üzerine olan etkisi hala tartışma konusudur. Bu konuda henüz bir bilimsel konsensus sağlanamamıştır. Bazı çalışmalar yumurta tüketiminin kalp damar hastalıkları üzerine hiçbir etkisinin olmadığını söylerken bazıları ise tam aksine kalp damar hastalığı oranının arttırdığını ifade etmektedirler. Bazı çalışmalar yumurtanın kalp damar sağlığı için faydalı bile olabileceğini söylemektedirler. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var, yumurtanın faydalı olabileceğini söyleyen çalışmalarda yumurtanın günlük dozu günde bir taneyi geçmiyor. Her zaman söylediğim gibi bir şey faydalı diye daha fazlası daha faydalı olmuyor.” dedi.
“Yumurtaların en harbisi olan köy yumurtasını tercih edin”
Yumurta ile ilgili araştırmaların büyük oranda yumurtanın kalp damar hastalıkları üzerine olan etkisine yoğunlaşıldığı ve çok önemli bir konunun gözden kaçırıldığını belirten Yörükoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Bilimsel çalışmalar, yumurta tüketimi ile şeker hastalığı arasında önemli bir ilişkiye işaret etmektedir. Bu ilişki günde bir yumurta ve üzerindeki tüketim durumlarında görülmektedir. Yumurta konusu tartışılırken göz ardı edilen bir başka faktör ise protein içeriğidir. Protein, beslenmemizin önemli bir parçası ancak daha önce belirttiğimiz gibi protein fazlasını da önemli zararları olabiliyor. Yumurta proteinin içeriğinde bol miktarda bulunan kolin isimli aminoasidin başta prostat olmak üzere değişik kanserlerle olan ilişkisine işaret edilmektedir. Yani yumurta o kadar da masum değil ancak yumurtanın zararlı olup olmayacağı her zaman tek başına yumurtaya bağlı değildir. Genelde sağlıksız bir beslenme alışkanlığına sahip olan, bol miktarda protein ve doymuş yağlar tüketen kişilerde ve özellikle bu kişilerde koroner arter hastalığı veya diyabet hastalığı varsa tek bir yumurta dahi dengeleri alt üst edebilir. Öte yandan sağlıklı ve sağlıklı beslenen kişilerde günde bir yumurtanın hiçbir zararı yoktur. Özetleyecek olursak; haftada 2-3 yumurta yiyorsanız çok faydalı, günde 2-3 yumurta yiyorsanız çok zararlıdır. Her konuda olduğu gibi azı karar çoğu zarar. Şunu unutmayın, eğer yumurta tüketecekseniz en harbisini yani köy yumurtasını tercih edin.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.