Yayla Muzu (Uçkun) Van’da tezgâhlara indi

Halk arasında “Yayla Muzu” veya “Dağ Muzu” olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olan ilkbahar meyvelerinden olan “Uçkun” Van’daki tezgâhlarda satışa sunulmaya başlandı.

Yayla Muzu (Uçkun) Van’da tezgâhlara indi
VAN
Yayınlama: 16.04.2024
A+
A-

Van’da baharın gelmesiyle birlikte dağlarda doğal olarak yetişen ve ‘Yayla Muzu’ olarak bilinen uçkunun satışlarına başlandı.
Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanan ışkının ünü Amerika’ya kadar yayılmış durumda. Bol miktarda C vitamini barındıran ışkın, aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengin olup taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu belirtiliyor.
Kırsal kesim ve dağlarda yetişen ve yöre halkı tarafından uçkun veya yayla muzu adıyla bilinen bitki, tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Özellikle kayalıklarda, yüksek dağlarda yetişen ve ekşimsi tadıyla bilinen uçkun, işsiz gençlere de iş kapısı oldu.


Şemdinli’den getirilen ve kilogram fiyatı 130-180TL arasında değişen uçkun fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşmesi bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.