Vanlılar Dikkat! Bilinçsizce Toplanan Otların Nesli Tehlike Altında

Baharın gelmesiyle birlikte Van’da yaşayan bazı vatandaşlar, dağlarda yetişen ve şifa niyetine kullanılan pancar, siyabo, tirşik, sping, sirmo, pung, revas, sebisk ve kereng gibi otlar topluyor.

Vanlılar Dikkat! Bilinçsizce Toplanan Otların Nesli Tehlike Altında
VAN
Yayınlama: 19.04.2024
A+
A-

Toplanan otların bazıları bazen yemeklere bazen de peynire eklemek amacıyla kullanılıyor. Ancak Uzmanlar, bilinçsizce ve ticaret amaçlı toplanan bitkilerin yok olma tehlikesi altında olduğunu belirterek uyarıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde birçok şehirde dağlarda çeşit çeşit bitkiler yetişiyor. Yetişen bu bitkilerin bazıları şifa niyetine, bazıları yemek olarak, bazılarıysa Van’a özgü otlu peynirin içine koymak için toplanıyor. Genellikle ilkbahar aylarında toplanan bu bitkileri ticaret olarak kullananlarda var. Bilinçsizce hareket eden bir çok kişi gelir elde etmek için otları çuvallarla toplayıp kamyonetlerle şehir merkezlerine getirip satışını yapıyor. Bu da daha çok bilinçsizce ve köklerini de sökmek suretiyle bu bitkilerin yok olmasına, bitmesine ve tükenmesine neden oluyor. Daha tam olgunlaşmadan küçük bitki filizlerini koparıp veya çoğalmalarını engelleyecek tarzda tamamının toplanması ekoloji dengeyi de bozuyor.

Uzmanlar bu konuya dikkat çekmek için uyarıyor. Konuyla alakalı konuşan uzmanlar, gerekli tedbirlerin alınması ve bu konuda vatandaşların bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.