Van’daki bu çay bahçesinde santranç kültürü yaşatılıyor

Van’daki bu çay bahçesinde santranç kültürü yaşatılıyor
VAN
Yayınlama: 18.01.2024
A+
A-

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Çelik Çay Bahçesi’nde yıllardır santranç oynanıyor. Çay bahçesi kentte ileri yaşta satranca merak duyanların adeta buluşma noktası oldu.

Genellikle emekli olan 50 yaş üstü satranç severler, “Kültürel Miras” olarak gördükleri satranç oynamak için kahvehanenin yolunu mesken tutuyor.

“10 YILDIR BU GELENEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Kahvehane işletmecisi Enver Çelik, “10 senedir amatör olarak burada santranç oynama geleneğini sürdürüyoruz. Arkadaşlarımla beraber bilmeyenleri de eğitiyoruz. Gençler ve öğretmenler gelip bazen oynuyorlar. Burada her şey zevkine, resmi bir şey yok. Özellikle yaz aylarında lisanslı olanlar geliyor. Satranç oynadığımızda hem zaman geçiyor, hem pratik yapıyoruz. Küçük öğrenciler geliyor bazen izlemeye. Emekli arkadaşlarımız var birkaç kişi onlar gelip oynuyorlar. Yazın okullar tatil olduğundan dolayı daha çok oynanıyor. Bu geleneği hobi olarak sürdürüyor ve bundan çok keyif alıyoruz” dedi.

“BU OYUN MEZOPOTAMYA KÜLTÜRÜNE DAYALI BİR OYUNDUR”

Santrancın çok yaygın bir oyun olduğunu belirten Medeni Sahik, ise “ Bu çok yaygın bir oyun. Ben tam 40 yıldır oynuyorum. Bu bir turnuva değil sadece kendi aramızda oynuyoruz. Bizim için de çok iyi oluyor. Zaman geçiriyoruz. Bu oyun Mezopotamya kültürüne dayalı bir oyundur. Perslerden kaldı diyorlar ama yanlış bir bilgi. Tam 4 bin 500 yıllık bir tarihi var.” ifadelerini kullandı.

“SANTRANCIN TARİFİ BİRAZ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR”

Santranca meraklı olduğunu söyleyen Medeni Akyüz de; “Biliyorsunuz ki herkes santrancı sevmez, meraklıları farklıdır. Liseden beri oynuyorum. Bunun şehirde yaygınlaşmasını istiyorum. 3 yerde kahvehanemiz var, santranç oynuyoruz. Santranç ayrı bir merak, ayrı bir zevktir, aşktır. Bu yüzden santrancın tarifi biraz kişiye göre değişir” dedi.

Santrancı seyretmekten zevk aldığını belirten Nesim Cihan ise, “Emekli imamım. Buraya gelip arkadaşları seyrediyorum. Çok eğlenceli. Ben oynamasını az biliyorum. Seyretmek bana çok zevk veriyor” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.