Van’da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

Van’da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı
VAN
Yayınlama: 17.08.2023
A+
A-

 

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan deprem tatbikatı gerçekliği ile dikkat çekti. UMKE, AFAD, PAK ve yardımcı kuramlarla yapılan tatbikatında olası bir deprem anında nasıl hareket edileceği gösterildi.


Senaryo gereği, Van’ın Muradiye ilçesinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremde hastanenin bir kısmında hasar meydana gelmiş ve serviste tedavi gören hastaların en kısa sürede çıkarılması için harekete geçilmiştir. Oluşan hasara rağmen hastalar sıkıntısız bir şekilde hasarlı binadan çıkarılarak tedavi altına alınmıştır.


Hastane görevlileri, UMKE, AFAD, Ambulans, İtfaiye ve gönüllü arama kurtarma ekiplerinin koordineli çalışması sonucu binada mahsur kalan hamile, çocuk, yeni doğmuş bebekler ve ayakta tedavi gören hastalara en kısa sürede ulaşılıp tahliye edilmeleri sağlandı.
“Hastaneler depremlerde çok önemli kurumlardır”
Hastanede bir deprem tatbikatı gerçekleştirdiklerini belirten Van SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, “Bugün 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümü. Bu vesileyle yakın süreçte yaşanan Van depreminde ve Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Hastaneler depremde çok önemli kurumlardır. Hastaneler depremde de işleyişine devam etmek zorundandır. Hali hazırda tedavi gören, ameliyat olan, yoğun bakımda olan hastalar var. Bu tatbikatımız hastalarımızın güvenli bir şekilde tahliyesi edilmesi için yapıldı. Depremde göçük altında kalan yaralıların ilk başvuracakları kurum hastaneleridir. Bu açıdan bugün burada bu senaryoyu yaptık.” dedi.


“6.8 şiddetinde deprem meydana geldi”
Tatbikatta uygulanan senaryoyu anlatan Sarıkaya, “Muradiye ilçesi merkezli 6,8 şiddetinde bir depremde hastanemizin bir kısmı hasar görmesi sonucunda tedavisi devam eden hastalar, yoğun bakımda tedavisi devam eden hastalar, doğum yapan hastalar olası tüm sorunlara karşı bu hastalara nasıl bir uygulama yapılacağı bir tatbikat gerçekleştirdik. Paydaş kurumlarla nasıl iletişime geçeceğimiz nasıl bir iş birliği yapacağız ve daha iyi nasıl bir yol izleyeceğimizin adımını attık. Umarım bu sadece tatbikatta kalır.” şeklinde konuştu.


“Depreme karşı her zaman hazır olmalıyız”
Van’ın depreme karşı riskli bir il olmasının depremde hazır durumda olunması gerektiğine dikakt çeken Sarıkaya, şu ifadeleri kullandı:
“Gerçekleştirdiğimiz bu tatbikat hastalarımızın tahliyesi, olası bir elektrik kesintisi, ameliyatı devam eden hastanın cerrahi ekip hazırlığı anestezi ekibiyle beraber tahliyesi yapılmasının planlamasını yaptık. Yine doğum anında yakalanan bir hastanın işleyeceğini planladık. Bu açıdan paydaş kurumlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum, yoğun bir destekleri oldu.

Yolun açılması hastaların güvenli transfer edilmesi sadece sağlık çalışanlarının yapabileceği veya hastanenin kendi imkanlarıyla yürütebileceği bir iş değil. AFAD, Emniyet Teşkilatı, itfaiye, UMKE ekibi, sağlık müdürlüğü ve diğer paydaşlar çok yardımcı oldular. Umarım bu farkındalık daha da artar. Hepimiz hep beraber depreme daha hazır hale geliriz.”
“Afetlerde basının ilk reaksiyonu çok önemlidir”
Yapılan tatbikatta basının da canlandırıldığını belirten Sarıkaya, “Senaryoda basının görüntü almasının engellemesini de işledik. Bu tür afetlerde basının ilk reaksiyonu çok önemlidir.


Halkı sakinleştiren kurumlarla iş birliği içinde çalışan bir basın hareketi olduğu zaman gereksiz bir panik hali ve yanlış bilgilendirme olmuyor.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: NECDET TAM

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.