Sadece 6 kişi bu hastalıktan kurtulabildi, bugün bile hala ölümcül! Kuduz hastalığına dair neler biliyoruz?

Rabies veya Lyssa adlarıyla da bilinen kuduz, dünya tarihinin en ölümcül hastalıkları arasında yer alıyor. Peki şimdiye dek sadece 6 insanın kurtulabildiği kuduz hastalığına dair neler biliyoruz? Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor İlhami Çelik, Haber7.com’a özel açıklamalarda bulundu. İşte, açıklamanın tamamı!

Sadece 6 kişi bu hastalıktan kurtulabildi, bugün bile hala ölümcül! Kuduz hastalığına dair neler biliyoruz?
Yayınlama: 05.03.2023
A+
A-

Evcil ve vahşi hayvanlarda tespit edilen zoonal virüs kategorisindeki kuduz, geçtiğimiz haftalarda yeniden gündeme geldi. Bitlis/Adilcevaz ilçesinde 2 çocuğun hastalığa yakalanmasının akabinde kuduzdan korunma yöntemleri araştırılıyor. 

İnsanlık tarihinin en ölümcül hastalıkları arasında yer alan kuduz, her gün 160; her 10 dakikada 1 insanın hayatına mal olmaktadır.

Öyle ki şimdiye dek sadece 6 insanın bu rahatsızlıktan kurtulduğu biliniyor. Kurtulanlar da önceki sağlıklarına kavuşamamış. Bir kısmı konuşma bozukluklarıyla, bir kısmı da yürümede sorunlar yaşamış.

Peki baş ağrısı ve ateş ile başlayıp ölüme yol açan kuduz hakkında neler biliyoruz?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor İlhami Çelik, konuya ilişkin olarak Haber7.com’a özel açıklamalarda bulundu. İşte, Prof. Dr. Çelik’in açıklamaları!

‘KUDUZ OLAN KİŞİ YÜZDE 100 ÖLÜR’

“Kuduz virüsü taşıyan, özellikle köpek ve kedi, çakal vs. gibi bazı hayvanlardan insanlara bulaşır.

Kuduz virüsü genellikle salgılarında bulunur. Tükürük bezlerinde depolanmış haldedir ve buradan dışarıya aktarılır.

Bu hayvanlar insanı ısırdıktan sonra da virüs bulaşmış oluyor. Tedavisi yok. Ölümcül olarak kabul ediliyor. Kuduz olan kişi yüzde 100 ölür. Benim takip ettiğim hastalar da öldü. Bunun tedavisi yok.

Biz bir süre yoğun bakımında, serviste tutarız ama bunun da riskleri var. Kişiyi ışıktan, sesten uzak yerde; insanlarla temas etmeyecek şekilde izole etmek gerekiyor.

Kuduzdan kurtulan bir iki vaka kayıtlara düşmüş ama onlar da kesin veya net değil. Yani bu hastalığa yakalananlar mutlaka ölüyor.”

KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Yıllar yılı kuduz hastalığına yönelik yapılan araştırmalar ve eldeki hastalar üzerindeki tetkikler sonucunda belirtilere dair genel görüş şöyledir:

Baş ağrısı

Ateş

Kaygı hissi

Karıncalanma

Gözbebeklerinin genişlemesi

Işığa ve sese karşı duyarlılık

Halüsinasyon

Nöbetler

Vücut sıcaklığının sabit kalmaması

Hidrofobi (Suya karşı duyarlılık)

Hem insanlarda hem de hayvanlarda ölümcül olarak kabul edilen kuduz, önce felce; daha sonra komaya, en son ölüme yol açmaktadır.

ÖNLENEBİLİR Mİ?

Alanında uzman isimlerin tamamı kuduz hastalığının doğru aşılama ve bilinçlendirme programlarıyla yüzde 100 önlenebileceğini düşünüyor.

Veteriner hekimlerin kilit rol oynadığı bu hastalıkta toplu aşılama uygulaması hayat kurtarıyor. Kuduzun genel çapta önlenmesi ise şu yollarla mümkün:

Vahşi hayvanların, kedi ve köpeklerin toplu halde aşılanması,

İnsanlarla temas halinde olan evcil hayvanların ve çiftlik hayvanlarının aşılanması,

İnsanlarda kuduz hastalığına yönelik aşılamanın yapılması

Bu üç maddeye riayet edildiği takdirde hastalığın ölümcül olma oranı da ters orantılı bir şekilde düşüyor.

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.