KAAN’ı kimse fark edemeyecek: Gökyüzünü fethetmeye hazırlanıyor!

Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağı KAAN, ilk uçuşunu yapmak için gün sayıyor. Kotil, KAAN’ın hayalet bir savaş uçağı olacağını ve radar dalgalarını absorbe eden özel bir kaplama geliştirdiklerini de söyledi.

KAAN’ı kimse fark edemeyecek: Gökyüzünü fethetmeye hazırlanıyor!
Yayınlama: 11.12.2023
A+
A-

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Alman Flug Revue haber sitesine projeler hakkında özel açıklamalarda bulundu. Milli Muharip Uçak KAAN hakkında da açıklamalarda bulunan Kotil, uçuş testinin bu yıl bitmeden gerçekleşeceğini aktardı. Habere göre KAAN, ilk uçuşunu 27 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirecek.

Bu bağlamda Kotil’in programa uyulacağı konusunda iyimser olduğu belirtilmekte. Tüm statik testlerden geçen KAAN’ın Mayıs ayının başındaki resmi sunumunda hâlâ eksik olan ekipmanlarının ise (uçuş bilgisayarı ve işlevsel bir iniş takımı) entegrasyonunun tamamlandığı aktarılıyor.

KAAN'ı kimse fark edemeyecek: Gökyüzünü fethetmeye hazırlanıyor!

“TAI GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİL ŞIMDİDEN ILK UÇUŞU HEYECANLA BEKLIYOR”

Alman Flug Revue haber sitesinde yer alan bilgilerde şu ifadelere yer verildi: TAI Genel Müdürü Temel Kotil şimdiden ilk uçuşu heyecanla bekliyor. 64 yaşındaki havacılık ve uzay mühendisi, Kasım 2016’da TUSAŞ’taki görevine başladığında Türkiye’nin savaş uçağı projesi çoktan başlamış olmasına rağmen “Kaan’ın vaftiz babası” gibi bir şey.

Kotil için hayalet savaş uçağı kalbine yakın bir konu, en önemli kişisel projesi … TAI’nin Ankara’nın bir banliyösü olan Kahramankazan’daki genel merkezinde FLUG REVUE ile buluştuğunda, yaptığı açıklamalara bakacak olursak bu konuda hiçbir şüphe bırakmıyor.

Fabrika havaalanındaki hangarda ilk uçuşuna hazırlanan “Kaan” hakkında konuşurken gözleri parlıyor. “Her sabah ofise gitmeden önce onu ziyaret ediyorum, bu gerçek bir ritüel haline geldi,” diye gülümsüyor 2016 sonbaharına kadar Türk Hava Yolları’nda yönetici koltuğunda oturan Kotil

KAAN'ı kimse fark edemeyecek: Gökyüzünü fethetmeye hazırlanıyor!

KAAN’I KİMSE FARK EDEMEYECEK

Habere göre iki test uçağının daha üretimine başlandı ve bunlardan birinin 2024 ortalarında hazır olması planlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimat ise 2028 yılında.

KAAN’ın hayalet bir savaş uçağı olacağını belirten Kotil, radar dalgalarını absorbe etmesi için TUSAŞ tarafından özel bir kaplamanın geliştirildiğini aktarmakta. Test aşamasında olduğu belirtilen bu kaplama ise ilk uçuşta yer almayacak.

KAAN'ı kimse fark edemeyecek: Gökyüzünü fethetmeye hazırlanıyor!

AZERBAYCAN İLE KAAN MİLLİ MUHARIP UÇAK İÇİN İŞ BİRLİĞİ!

IDEF’23 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın 3. gününde Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı ve TUSAŞ arasında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni gerçekleştirilmişti.

Törene Azerbaycan’dan Azerbaycan Savunma Sanayii Bakan Yardımcısı Vugar Mustafayev ve Bakan Danışmanı Beyali Aliyev; TUSAŞ’tan ise Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil ve Dr. Uğur Zengin katılmıştı.

Azerbaycan’ın hava kuvvetlerinin muharip filosu, eskiyen Rus menşeili MiG-29 savaş uçaklarından oluşuyor. Daha önce Azerbaycan Pakistan ve Çin ortaklığında geliştirilen JF-17 Thunder ile bir süredir ilgilense de herhangi bir alım yapılmadı.

Bu sebeple KAAN MMU için yapılacak işbirliği, Azerbaycan’ın hava kuvvetleri’nin modernizasyonunda önemli bir adım olarak görülebilir.

KAAN'ı kimse fark edemeyecek: Gökyüzünü fethetmeye hazırlanıyor!

AZERBAYCAN İLE GERÇEKLEŞEN ORTAKLIKLAR ARTTI

Türkiye ile hem ordu hem de savunma sanayii bakımından entegrasyonunu hızlı bir şekilde arttıran Azerbaycan, KAAN Milli Muharip Uçak projesinde gerçekleştireceği iş birliğiyle bu konuda da yeni bir adım atmış olacak.

Azerbaycan’ın geçtiğimiz dönemde attığı diğer önemli adımlar olarak Azerbaycan’da Hava Kuvvetleri Komuta Kontrol Merkezinin açılışı, Bayraktar Teknoloji Azerbaycan’ın kurulması ve ortak tatbikatların sıklığının arttırılması gösterilebilir.

KAAN KRİTİK TESTİ GEÇTİ

Ülkemizin milli gururu, TUSAŞ’ın geliştirdiği Milli Muharip Uçağımız Kaan, hafta sonu ilk yer testini başarıyla tamamladı.

TUSAŞ, 2028-2029’da 20 adet Kaan’ı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim etmiş olacak ancak uçağın yapımında görev alan Türk mühendisleri o kadar iddialı ki, “Uçuş testleri tamamlandıktan sonra bombaları yükleyip muharebeye hazır hale getirebiliriz” diyor. Tabiri caizse Kaan’a pistler dar geliyor ve havalanmak için gün sayıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.