İsrail-Filistin savaşı: İslami Cihad ve Hamas’tan İsrail’e cevap, Almanya’dan çağrı

Hamas’ın harekatı sonrası İsrail’in başlattığı hava saldırıları katliama dönüştü. İnsanlıktan çıkarak hastane bombalamaya kadar işi götüren Tel Aviv yönetimi, saldırıdan İslami Cihad’ı sorumlu tuttu. İşte bölgede bugün yaşanan gelişmeler.

İsrail-Filistin savaşı: İslami Cihad ve Hamas’tan İsrail’e cevap, Almanya’dan çağrı
Yayınlama: 18.10.2023
A+
A-

İsrail ablukasındaki Gazze bombaların hedefi olmaya devam ediyor. Dün Gazze’deki Baptist Hastanesi’nin (Al Ahli Arab Hastanesi) İsrail tarafından bombalandı. Dünyayı ayağa kaldıran saldırı nedeniyle en az 500 kişi hayatını kaybetti. İsrail tarafından konu ile ilgili itiraf gibi bir paylaşım gelirken, ABD’li vekiller ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail’le Hamas arasındaki savaşta bugün yaşananlar saat saat şu şekilde:

HAMAS VE İSLAMİ CİHAD’TAN AÇIKLAMA

13.05: Hamas, El-Ehli Baptist Hastanesi’ni vurmadıklarını iddia eden Tel Aviv’e yazılı açıklamayla cevap verdi. Açıklamada, İsrail’in “yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı” belirtilerek, “Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25’ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70’i çocuk ve kadındı.” ifadesi kullanıldı. İsrail’in şu ana kadar 120 bin konutu yaşayanların başına yıktığı aktarılan açıklamada, hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail’e ait olduğu vurgulandı. Saldırının ABD’nin verdiği ve İsrail’den başkasının da sahip olmadığı silah gücü desteğiyle gerçekleştiği aktarılan açıklamada, Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm ülkelere, İsrail ordusunun işlediği “bu suçu kınama” ve İsrail yönetiminin “kararlarıyla gerçekleştirilen saldırıları durdurma” çağrısında bulunuldu.

İsrail’in hastane saldırısından sorumlu tuttuğu İslami Cihad Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada ise, “İslami Cihad, Gazze’deki diğer direniş güçleri gibi ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır.” ifadelerine yer verildi. İsrailli yetkililerin, Hareketin Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef aldığı yönündeki iddialarını “asılsız ve gerçek dışı” olduğu kaydedilen açıklamada, “Birkaç İsrailli yetkilinin günlerdir bu tehditleri medya aracılığıyla tekrarladığına” da işaret edildi.

İsrail’in dün akşam Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda en az 500 Filistinli hayatını kaybetmişti.

13.00: Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Gazze’de sivillerle dolu bir hastaneyi vurmanın mazereti olmadığını vurguladı ve saldırıyla ilgili gerçeklerin ortaya konması gerektiğini belirtti.

12.25: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişinin öldüğünü, en az 13 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

11.30: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de sağlıkla ilgili durumun kontrolden çıktığını ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar verildiğini belirtti.

11.00: ABD Başkanı Joe Biden’ı taşıyan Air Force One uçağı İsrail’e indi. Biden’ı, İsrail Başbakanı Netanyahu karşıladı. Gazze’deki hastane saldırısı sonrası Ürdün ve Filistin, Biden’la görüşmelerini iptal etti.

10.40: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı arayarak, hastane saldırısı sebebiyle taziyelerini iletti.

10.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Gazze’deki hastane bombalamasıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi: “Gazze’de bir hastanede meydana gelen patlamanın görüntüleri karşısında dehşete düştüm. Masum siviller yaralandı ve öldürüldü. Düşüncelerimiz kurbanların aileleriyle birlikte. Olayın kapsamlı bir şekilde soruşturulması zorunludur.”

I am horrified by the images of the explosion in a hospital in Gaza. Innocent civilians were injured and killed. Our thoughts are with the families of the victims.

A thorough investigation of the incident is imperative.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) October 18, 2023

09.35: İsrail ordusu, Gazze’nin güneyine insani yardım sağlanacağını duyurdu. Ancak ordu, bu yardımın bölgeye nasıl getirileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

09.10: İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 304’e yükseldi.

09.02: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, “Gazze Şeridi’nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur. İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısının nihai sorumlusu ABD’dir.” diyerek, katliamdan ABD’yi sorumlu tuttu.

08.42: Gazze’de Filistinli Sağlık Bakanı Dr. Eşref El-Kudra, El Ahli Hastanesi’ndeki durumu “emsalsiz ve tarif edilemez” olarak nitelendirdi. Facebook hesabından bir paylaşım yapan Bakan El-Kudra, “Doktorlar yerde ve koridorlarda ameliyatlar yapıyor ve bunların bazıları anestezisiz yapılıyor.” dedi. Pek çok insanın hâlâ ameliyat beklediğini belirten bakan, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki insanların hayatlarını kurtarmaya çalıştığını söyledi. Bakan, çok sayıda çocuk ve kadının uzuvlarını kaybettiğini de sözlerine ekledi.

KATLİAMI İTİRAF ETTİ

07.50: İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında hastaneyi hedef aldı. Gazze’deki Baptist Hastanesi’nin (Al Ahli Arab Hastanesi) İsrail savaş uçakları tarafından bombalandı. Saldırı sonucunda en az 500 kişi hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yakın isimlerden birisi olarak bilinen Hananya Naftali’den ise itiraf gibi bir paylaşım geldi. Naftali sosyal medya hesabından “İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze’deki bir hastanenin içindeki Hamas terörist üssünü vurdu” paylaşımını yaptı. Ancak ölü sayısı artması üzerine gönderisini sildi. Al Jazeera’da yer alan habere göre, son birkaç yıldır Netanyahu’nun dijital ekibinin bir parçası olarak çalışan Naftali, İsrail’in hastaneyi vurduğunu belirten haberi de yanlışlıkla paylaştığını iddia etti.

ABD’Lİ VEKİLLERDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

05.53: Yedi ABD’li milletvekili, “derhal ateşkes” veya “İsrail ve Gazze’deki sivillere yönelik tehditleri durduracak şekilde tüm düşmanlıkların geçici olarak durdurulması” çağrısında bulundu. Temsilciler Pramila Jayapal, Greg Casar, Barbara Lee, Jim McGovern, Joaquin Castro, Veronia Escobar ve Jesus Chuy Garcia, bu anın ‘ahlaki netlik’ gerektirdiğini belirterek, çağrılarının “İsrail toplumun korunmasına yönelik destek eksikliği olarak algılanmaması gerektiğini” vurguladı.

BM: DEHŞET VERİCİ

05.21: BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail’in hastane saldırısı ile ilgili Gazze’deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yüzlerce Filistinli sivilin öldürülmesinden dehşete düştüğünü ve bunu şiddetle kındığımı söyledi. Gutarres sosyal medya hesabından yapığı paylaşımda ‘Kalbim kurbanların aileleriyle birlikte. Hastaneler ve sağlık personeli uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır’ ifadesine yer verdi. 

BIDEN’DAN HASTANE SALDIRISI AÇIKLAMASI

02.28: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in hastane saldırısına ilişkin açıklama geldi. Biden, “Büyük öfke ve üzüntü duyuyorum.” dedi. Biden’ın ulusal güvenlik ekibine saldırı hakkında bilgi toplamaya devam etmesi talimatını verdiği belirtildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.