Derelerden Van Gölü’ne çöp akıyor

Türkiye’nin en büyük gölü olan ve kentin en önemli endemik balığı olan inci kefaline ev sahipliği yapıp, binlerce kişiye gelir kapısı olan Van Gölü’ne derelerden yığınla çöp akıyor.  

Derelerden Van Gölü’ne çöp akıyor
Yayınlama: 17.04.2024
A+
A-

Van’da kış aylarında derelerde biriken çöpler, ilkbahar yağışları ile birlikte Van Gölü’ne taşınıyor. Hiçbir tedbirin alınmadığı derelerden Van Gölü’ne akan çöpler hem göle hem de Van balığına ciddi zararlar veriyor.

Van Gölü’nü besleyen kaynaklardan olan Akköprü, Kirman ve Kurubaş dereleri ile Urartular döneminden kalma 3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı’na atılan tonlarca çöp, atık, inşaat hafriyatı ve bazı evin lavabo gideri olduğu gibi göle akıyor.

Akköprü ve Kurubaş dereleri gibi mahalle aralarından geçen dereler; bilinçsiz kişilerce kirletilerek, çöp, inşaat atıkları ve kanalizasyon giderlerinin direkt akıtıldığı noktalara dönüşüyor.

Belediyelerin temizleme çalışmalarının ve alınan kısmi önlemlerin yetersiz kaldığı kentte, çöp yığınlarıyla dolan derelerden yaz aylarında ise ağır kokular yükseliyor.

Van’ın en önemli değeri olan Van Gölü’nün bilinçsizce kirletilmesine tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin duruma biran önce müdahale etmelerini istedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.