Çocuklar artık sosyal medya fenomeni olmak istiyor!

Bir çocuğun sosyal medya platformlarını kullanabilmesi için en az 13 yaşında olması gerekiyor. Ancak çok daha küçük çocuklar da bu platformlarda boy gösteriyor. Peki, çocukların şevkini kırmadan onları sosyal medyanın tehlikelerinden korumak mümkün mü?

Çocuklar artık sosyal medya fenomeni olmak istiyor!
A+
A-

Sosyal medya platformları, veri paylaşımı ve sosyal ilişkilerin gelişmesi için önemli bir yere sahip olsa da günümüzde bu platformlar para kazanma alanlarına dönüştü. Daha fazla abone çekmek için farklı video içerikleri hazırlayan ve bunları paylaşan fenomenler, çok kısa zamanda milyonlarca kullanıcı tarafından izlenip paylaşılıyor. Bu içerikleri izleyen ve paylaşanların başında ise çocuklar geliyor. Çocuklar, bu renkli ve zengin hayatları görüp özeniyor ve fenomen olmaya çalışıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Psikolog Selva Kaya, son zamanlarda sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu alanı maddi kazanç sağlamak amacıyla kullanan kişilerin sayısında ciddi bir artışın gözlemlendiğini söyledi.

“SOSYAL MEDYADA YANSITILAN HAYATLAR MODERN ZAMANIN PERİ MASALLARIDIR”

Kaya, “Sosyal medya fenomeni veya influencer dediğimiz bu kişiler hayatlarından lüks, beğenilen, göze hitap eden, eğlenceli kesitleri takipçileriyle paylaşmakta; takipçi sayısı arttıkça reklam gelirleri elde etmekte ve bu sayede paylaştıkları kesitleri daha cazip hale getirmektedir. Haliyle görünüşte parıltılı yaşamlar ortaya çıkmakta ve bu da standart bir yaşama sahip kişilerde birtakım problemlere yol açabilmektedir. Sosyal medyadaki parıltılı hayatlara yetişkinler nispeten daha temkinli yaklaşabilir çünkü tamamen kusursuz bir hayatın mümkün olmadığını, bu kişilerin sadece ekran karşısında bu kadar mükemmel olduğunu kendi muhakemeleri ile fark edebilirler. Ancak çocuklar bu konuda yanılgılara düşmeye açıktır. Sosyal medyada yansıtılan hayatlar modern zamanın peri masallarıdır ve fenomenler hitap ettikleri kitleye daha fazla zenginlik, mutluluk, güzelliğin mümkün olduğunu vaat etmektedir. Bu da sosyal medya kullanım yaşını düşürmekte ve pek çok çocuğun fenomen olma hayalleri kurmasına sebep olmaktadır.” dedi.

“ÇOCUKLAR İÇİN ÇEŞİTLİ RİSKLER BARINDIRIYOR!”

Çocukların sosyal medya fenomenlerine özenmelerinin kendileri için bir takım riskler barındırdığını belirten Kaya, “Hayatlarında tatmin edici bir başarıya, zenginliğe, güzelliğe vs. sahip olmadığını düşünen; öz değer algısı düşük; yeterli sevgi saygı ve destek ile beslenemeyen çocuklar için bu durum özellikle çeşitli riskler barındırmaktadır Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Takipçisi olduğu fenomenin davranışlarını ve yaşamını taklit etmek
  • Depresif, bunalımlı bir ruh haline sahip olmak
  • Yalnız hissetmek
  • Yaşamından ve sahip olduğu imkânlardan memnun olmamak
  • Manevi değerlerden (sevgi, saygı, dürüstlük vs.) uzaklaşıp maddi değerleri (zenginlik, lüks, güzellik vs.) ön plana almak
  • Anlaşılmadığını hissetmek
  • İleri düzeyde kendine zarar verici eylemlerde bulunmak veya intihar düşüncelerine sahip olmak” vurgusunu yaptı.

“ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?”

Sosyal medya fenomenlerine özenen çocukların ciddi sorunlarla karşılaşabileceklerini belirten Kaya, alınması gereken tedbirler hakkında şunları söyledi:

“Bu riskleri en aza indirmek içinse öncelikle çocuklarımıza yasaklar koyarak onları sosyal medyadan uzaklaştırmaya çalışmak yerine; çocuğumuzun kimleri ve nasıl içerikleri takip ettiğini bilmeli, uygun görmediğimiz hesaplar hakkında kısıtlamalar getirmeliyiz. Çocuklarımızın sosyal medyada yansıtılan hayatlar karşısında yetersizlik, eksiklik hissetmemesi adına öz değer duygularını arttırmaya çalışmalıyız. Bu da onun duygu ve düşüncelerine önem vererek, sevgimizi derinden hissettirerek elde edebileceğimiz bir kazanımdır. Bütün bunların yanında aile üyelerinin bir araya gelerek keyifli vakit geçirdiği aktiviteler (oyun gecesi, gezi, piknik gibi) planlanması, çocukların kendilerini başarılı hissetmelerini sağlayacak çeşitli hobilere yönlendirilmesi de faydalı olacaktır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.