ABD’yle Finlandiya arasında askeri anlaşma

Finlandiya ve ABD savunma işbirliği anlaşması imzalayacak. Anlaşma kapsamında Amerikan ordusu, Finlandiya’da engelsiz şekilde 15 tesise erişim sağlayacak.

ABD’yle Finlandiya arasında askeri anlaşma
Yayınlama: 16.12.2023
A+
A-

Finlandiya hükümeti 18 Aralık Pazartesi günü ülkesiyle Amerika arasında bir savunma işbirliği anlaşması imzalanacağını açıkladı. Perşembe günü yapılan açıklamaya göre anlaşma uyarınca Finlandiya savunmasına destek amacıyla Amerikan askerlerinin ve askeri teçhizatının Finlandiya’ya sevkedilmesi öngörülüyor.

Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi sonrasında NATO’ya üyelik başvurusu yapmış ve en yeni üye olarak Nisan ayında ittifaka katılmıştı.

Finlandiyalı yetkililer, Amerika’yla savunma anlaşmasının, herhangi bir çatışma durumunda Finlandiya’ya hızlıca askeri erişim ve yardım aktarılmasını amaçladığını belirtti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Her şey için ayrı ayrı anlaşmaya varılmasının gerekmemesi, barış zamanı operasyonlarını düzenlemeyi kolaylaştırıyor, ancak hepsinden önemlisi, bu olanak bir kriz anında hayati önem taşıyabilir.” dedi.

Anlaşmada, Amerikan ordusunun Finlandiya’da engelsiz erişim sağlayabileceği 15 tesis ve bölge listeleniyor. Yetkililer, bu noktalarda askeri teçhizat ve mühimmat da depolanabileceğini belirtti.

NATO üyeliği henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmayan İsveç de geçen hafta Amerika’yla benzer bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma uyarınca İsveç’teki dört hava üssü, bir liman ve beş askeri kamp dahil toplam 17 bölgede Amerika’ya engelsiz erişim olanağı sağlanıyor.

NATO üyesi Norveç’in Savunma İşbirliği Anlaşması da Amerikan ordusuna Norveç topraklarında dört bölgeye erişim imkanı tanıyor.

Finlandiyalı yetkililer, daha önce dahil olunan uluslararası anlaşmalar doğrultusunda Finlandiya topraklarında nükleer ve biyolojik silahların ya da mayınların depolanmasına ya da taşınmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.

Yetkililer ayrıca Amerikan ordusunun Finlandiya’da kalıcı bir varlık oluşturabileceği ve düzenli tatbikat yapabileceğini, ancak kalıcı üsler kurulmasına ilişkin herhangi bir plan olmadığını da belirtti.

Pazartesi günü Washington’da imzalanacak olan anlaşma, hem Amerikan Kongresi hem de Finlandiya Parlamentosu tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.