Yüksek konut fiyatlarına yeni tedbir: Taşınmazın değerini tapu belirleyecek

Taşınmazların gerçek değerinden satılmasını sağlamak için Tapu Genel Müdürlüğü’nce Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kuruluyor. Tüm değişkenlerin yer alacağı veri haritaları oluşturularak konutun değeri belirlenecek. Tapu harçları ve emlak vergileri gayrimenkulün bu ederi üzerinden alınacak. Uygulamaya konulacak “toplu değerleme modeli”yle, fahiş fiyat balonunu patlatarak, vergi kaçakçılığının da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yüksek konut fiyatlarına yeni tedbir: Taşınmazın değerini tapu belirleyecek
Yayınlama: 24.01.2024
A+
A-

Türkiye’de son dönemlerde fahiş şekilde artan konut fiyatlarına karşı alınan tedbirlere yenileri eklenecek. Gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden alım satımının yapılması, böylece devletin vergi kaybının önüne geçilmesi amacıyla Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2024-2028 dönemine ait Stratejik Planı’nda, önümüzdeki 5 yıllık dönemde atılacak adımlara yer verildi. Planda Türkiye’de her geçen yıl gelişen gayrimenkul sektörü ile buna bağlı sektör ve hizmetlerin, ekonominin temel dinamiklerini oluşturduğuna dikkat çekildi. Bu aşamada gayrimenkul sektöründe uygulanan değerleme faaliyetlerinin, ekonomik sistemde önemli bir yer tuttuğu ve vergilendirmeden kamulaştırmaya, özelleştirmeden tescile esas tüm işlemlere kadar farklı amaçlarla kullanıldığı hatırlatıldı.

TÜM DEĞİŞKENLER BİR ARADA

Tapu, kadastro, mimari projeler, imar hakları gibi her türlü bilginin ve fiyat-değer verilerinin bir araya getirilerek taşınmazın değerine etki edecek değişkenlerin bir arada olduğu taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılabilecek bir veri havuzunun oluşturulabilmesi gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye için uygun toplu değerleme modeli belirlenecek. Taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılabilecek veri havuzunun oluşturulabilmesi için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.

Kaynak: TÜRKİYE

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.