Van’ın Turizmine katkı sağlayacak fuar kapılarını açtı

Van’ın Turizmine katkı sağlayacak fuar kapılarını açtı
VAN
Yayınlama: 28.09.2023
A+
A-

13’üncüsü düzenlenen Van Turizm ve Seyahat Fuarı açılış kurdelesinin kesimi ile başladı. Fuar toplam 4 gün ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Turizm sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Van’da bu yıl 13’üncü kez düzenlenen Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını açtı.

Yurt dışından yaklaşık 20 firmanın katılım sağladığı ve 73 standın açıldığı fuar, törenin ardından ziyarete açıldı. Fuar, 1 Ekim’e kadar devam edecek.

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na; Van Valisi Ozan Balcı, Turizmci Cem Kinay, AK Parti Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Abdurrahman Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, VATBO Başkanı Nayif Süer, VAN OSB Yönetimi, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani,  yurt içi ve yurt dışından gelen turizmciler, kentteki turizmciler ve vatandaşlar katıldı.

“Komşu ülkelerden toplam 500 turizmci fuara katıldı”  

Fuarcılık sektöründe gün geçtikçe büyüyen Van’ın artık Türkiye’de markalaşmış fuarlar yapmaya başladığına dikkat çeken Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, “Bugünde bu fuarlardan birini açmanın gururunu yaşıyoruz. Özelde ülkemiz yerelde de ilimiz için turizm çok önemli bir yere sahiptir. Biz bu potansiyeli bundan 14 yıl önce tespit ettiğimizde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde yerel ve ulusal aktörelerin desteğiyle bir halı sahada il turizm fuarımızı düzenlemiş olduk. Daha sonraki yıllarda bölgedeki sorunlara rağmen biz fuarlarımıza ara vermeden devam ettik. Bugün Allah’a çok şükür Türkiye’nin kendi ölçeğinde turizm sektöründeki 3. büyük uluslararası turizm fuarını açmanın gururunu yaşıyoruz. Şuan da bölge turizmi için önemli olan bu fuarımızda komşu ülkelerden ve yurt içinde toplam 500 turizmci bulunmaktadır. 4 gün boyunca gerçekleştirilecek turizm buluşmalarında yeni destinasyonlar ve işbirlikleri için önemli görüşmeler yapılacak” dedi.

“Bölgenin çekim merkezi olmak hikâyeyle olmuyor.”

Van’ın turizmde gelişmesi için bazı sorunların çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Turizm sektörünün dünyaca tanınmış en önemli isimlerinden olan Cem Kinay, Van’a 10 yıldır geldiğini ama hala uçak sorununun konuşulduğunu belirerek, “Türkiye turizmde bu kadar gelişmişken Van ne yapıyor? Van, Doğu’nun 1 milyondan fazla nüfusuyla en büyük şehri. Sadece İran sınırı 300 kilometre, şuanda ana yabancı misafirlerimiz İranlılar. Ancak Van hem Türkiye’de hem dünyada ses getirebilecek ve insanların isteklerine hitap edebilecek bir şehir. Van’ın tek başında dünyada getirdiği ses çok ancak Bitlis ile bir araya geldiği zaman, beraber pazarlama yaptığı zaman ses daha büyüyor. Yani artık bütün dünyada bölgesel pazarlama denilen bir konu var. Dolayısıyla Ahlat’ta önemli, Akdamar’da önemli, Urartu’da önemli bizim için. Çünkü gezgin dolaşacak ve bu rota içerisinde bu deneyimleri yapacak. Rotalaşma ve bölgesel işbirlikleri çok önemli. Her şehir aynı şeyleri söylüyor. Ben diyor gastronomide çok iyiyim, her şeyim iyi fakat ses duyulmuyor. Çünkü herkes aynı şeyi söylüyor. Şimdi Van, markalaşırken en önemli konusu Van’ı diğerinden ayıran ne? Örneğin Van Denizi ikincisi var mı yok. Demek ki biz Van Denizi’ne odaklanacağız. Urartu Krallığı burada varmış, peki Antalya’da, İstanbul’da veya New York’ta var mı, yok. Urartu bir tane dolayısıyla ona odaklanacağız. Van Kahvaltısı, stratejik değil ancak spontane olarak markalaşmada çok ileri gitmiş bir konu. Van Kahvaltısı önemliyse o zaman ona odaklanalım. Liderlik ve strateji olmadan markalaşma olmaz. Bence Van bütün bunları aşarak Türkiye’nin çok önemli bir turizm destinasyonu olma konusunda büyük bir potansiyele sahip. Ancak bölgenin çekim merkezi olmak hikâyeyle olmuyor. Türkiye mesela hava ulaşımında büyük atılım yaptı ancak Van’da hala uçak sorunu var. 10 yıldır geliyorum ha bire uçak sorunu konuşuluyor. Karayolu konuşuluyor, örneğin Van-Şırnak arasındaki yol biterse biz rahatlayacağız. Daha kısa mesafeden Irak’tan da misafirlerimiz gelecek. Demek ki Van bu konuda ilerlemek istiyorsa sorunlarını çözüme döndürmek durumunda” ifadelerini kullandı.

“Van’da çok güzel işler oluyor”

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Ozan Balcı, Van’ın turizmine katkı sunacak büyük bir kültür merkezinin yapımına başlanacağı ifade ederek “Turizm, ekonomi demek hayat demek yaşam demek. Bunun için biz de turizmi desteklemek için bir sürü güzel iş yapıyoruz. El birliğiyle Van olarak hep beraber milletvekillerimiz, bürokrasi iş dünyası, sivil toplum, üniversite, esnaflarımız, çalışanlarımızla birlikte yapmış olduğumuz işleri özetlemek istiyorum. Çünkü Van’da da çok güzel işler oluyor. Bu işlerin tamamlanması turizme ve kültüre fayda sağlayacak. Öncelikle büyük bir kültür merkezi ihalesi yapacağız, projesi bitmek üzere. Yatırım programına konuldu. Van’ın kültürüne, turizmine çok büyük katkı sunacak. Devlet tiyatrolarının olduğu yere yapacağız.” diye söyledi.

“Van’da tarihi alanları restore ediyoruz”

Van’da bulunan tüm tarihi alanların restore edilerek turizme kazandırılacağını dile getiren Vali Balcı, şunları söyledi:

“Hoşap Kalesi’nde restorasyon çalışmamız başladı. Tarihteki görkemiyle beraber turizme açacağız. Yine Akdamar Adası’nın restorasyon çalışması başladı. Bunun yanında eski Van Şehrini ayağa kaldırıyoruz. Ekim ayında orada yüz yıldır öksüz bekleyen Ulu Cami, Kızıl Minare Cami ve Hüsrev Paşa Hanı’nı da ihale ediyoruz. Yukarıdaki Süleyman Han Camii’nde inşaat başladı zaten. Eski Van Şehri ayağa kaldırıldığında Sahil Yolu ile birlikte Van’ın turizmine çok büyük katı sağlayacak. Gevaş’taki Selçuklu Mezarlığı’nın restorasyonunu yapıyoruz. Yine Gevaş’ta İzzeddin Şir Camisi ve Medresesi var, tarihi bir yer. Onun da restorasyonunu ihale ettik, başladılar. Urartu Müzesi’nde sergilenen eserlerin neredeyse yarısı Ayanıs kazılarında elde edilmiş. Şimdi oraya da güzel bir kazı evi yapıyoruz. Bahçesaray’da Müküs Çayı’nın çıktığı kaynağın bulunduğu alanda düzenleme yapıyoruz. Yine Çatak Kanispi Şelalesi’nin olduğu bölge ile Muradiye Şelalesi’nin bulunduğu alanlara bir çevre düzenlemesi yapıyoruz. Erciş’te Zortul Kümbeti’ni de ihale edeceğiz. Depremde yıkılmış ama tarihi bir mekân sonuçta. Turizm için doğa, kültür, tarih ve insan malzemesi lazım. Doğa bakımından Allah’ın verdiği en güzel güzellikler Van’da. Kültür desen, kadim bir şehir. Tarih desen, bir sürü tarihi eser saydık ama bunların ötesinde bunların taçlandıracak en önemli iş insan malzemesi. Ben Vanlı hemşerilerimizin asil ruhlu yüksek soylu misafirperver ve yardımsever insanlar. Turizm için asıl bir numaralı etken budur”

Açılış töreninin ardından protokol üyeleri ve katılımcılar stantları gezerek bilgi aldı.

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.