Van’daki uçak seferleri yeterli mi? İşte cevabı…

Van’dan il dışına giden yolcular veya il dışından Van’a gelen yolcular zaman zaman bilet bulamıyor. Bazen de ileriki tarihte bilet almak zorunda kalıyor.  

Van’daki uçak seferleri yeterli mi? İşte cevabı…
VAN
Yayınlama: 09.05.2024
A+
A-

Özelikle bayramlarda, yaz tatillerinde hareketliliğin yoğun olduğu dönemlerde vatandaşlar daha çok mağdur oluyor. Bu durum, seyahat eden vatandaşların karşılaştığı zorlukların bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor

Türkiye Seyahat Acenteler Birliği ( TURSAB) Doğu Anadolu Başkanı Cevdet  Özgökçe konuya ilişkin Gürpınar Haber’e konuştu.

“PANDEMİDEN SONRA UÇAK SEFER SAYISI YÜZDE 70 DÜŞTÜ”

Özgökçe, pandemiden sonra Van’da uçak sefer sayısının yüzde 70 düştüğünü belirterek, “Malumunuz sezon başladı. Biz de uçak sefer sayılarıyla ilgili pandemiden sonra gerçekten çok büyük mağduriyetler yaşamaktayız. 2019’a kadar yurt içinden ilimize günlük 23-24 tane sefer varken pandemiden sonra bu sayı yüzde 70 düştü. İlimizin nüfusu yaklaşık 2 milyon. Şu an bazı günler 9 bazı günler 10 seferimiz var. Türkiye’nin metropol şehirlerinden İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Ankara olmak üzere bazı günler 9 bazı günler 10 seferimiz var” dedi.

“UÇAK SEFER SAYIMIZ YETERSİZ”

Şu anki uçak sefer sayısının talebi karşılayamadığına dikkat çeken Özgökçe, “Bazı günler 100 -150 tane telefon alıyorum. ‘Uçak bulamıyoruz, hastamız var, taziyemiz var, düğünümüz var, işte cenazemiz var cenazeyi uçağa verdik ama biz karayoluyla geldik’ gibi. İnanın bir sürü mağduriyetler yaşanıyor. Cenazesini uçağa veren, uçakta yer bulamayıp kara yoluyla gelip yolda kaza geçirip vefat eden insanlar biliyorum. Yakın çevremden sırf cenazeye yetişmek için acele edip ya da uykusuz araç kullanıp gelip kaza yapıp vefat eden bir sürü dost tanıyorum. Gerçekten Van bunu hak etmiyor. Pandemiden sonra ülkemizde 5 tane yeni havaalanı açıldı. Türk Hava Yolları ve Sivil Havacılık filolarına yeni uçaklar katmadılar. Yeni havaalanlarına mecbur uçuşlar yapmak zorunda kaldılar ve lobisi zayıf olan Van, Muş, Hakkâri, Şırnak, Batman gibi şehirlerden uçakları çektiler. Yeni parkurlara, yeni havalimanlarına uçak bıraktılar” ifadelerini kullandı.

“NÜFUSU VAN’DAN AZ OLAN İLLERDE SEFERLER DAHA FAZLA YAPILIYOR”

Nüfus oranına bakıldığında Van’la Erzurum, Van’la Trabzon kıyaslandığında da ciddi mağduriyetin yaşadığını söyleyen Özgökçe, “Trabzon’a yurt içi ve yurt dışından toplamda günlük şu an 64 tane uçak geliyor ve Trabzon’un nüfusu 750 bin Van’ın nüfusunun neredeyse üçte biri kadar. Erzurum’a günlük 40 tane uçak geliyor, otuz sekiz tane uçak geliyor. Erzurum’un nüfusu 650 bin Van’ın nüfusunun neredeyse üçte biri kadar. Buradaki halkımızın yaşadığı mağduriyetler kabul edilir değil. Türk Hava Yolları;  ‘Uganda’nın neresine, Afrika’nın hangi noktasına uçuş yapıyoruz’ diye yöneticileri ya da müdürleri tweetler atıyorlar ya da sosyal medya hesaplarında paylaşımlar yapıyorlar. Lütfen bizi görmezden gelmesinler, önce kendi halklarına hizmet etsinler sonra Afrika’nın bilmem hangi noktasına uçuş yapıyorlarsa yapsınlar. Biz oralara gitmesinler demiyoruz önce bizim mağduriyetlerimizi gidersinler, bize yeterli sayıda uçak göndersinler. Halkı mağdur etmesinler, sonra diğer parkurlara uçuş bıraksınlar. Her şey para değil” diye konuştu.

“YAZIN SEFER SAYIMIZ AZALTILIYOR KIŞIN ARTIRILIYOR “

Uçak seferleri ile başka bir sıkıntıya daha değinen Özgökçe,  şunları söyledi:

“Bir de şöyle bir sıkıntı var, yazın yani uçakların yoğun olduğu, dolu olduğu tarihlerde yurt dışına ya da para kazanacakları parkurlara çekiyorlar bizim uçaklarımızı. Örneğin yazın Bodrum – İstanbul ya da Dalaman –  İstanbul-  Kuşadası – Aydın Antalya -İstanbul uçuşları yoğun trafik olduğu için bir de yakın parkur olduğu için Türk Hava Yolları ve Sivil Havacılık bizim gibi lobisi zayıf olan şehirlerde uçakları çekiyorlar, götürülüyorlar o yakın mesafede sırf para kazanmak için uçuruyorlar ya da oradaki halk mağdur olmasın diye uçuruyorlar bizleri mağdur ediyorlar. Kışın da bu uçaklar biliyorsunuz yani İstanbul’dan kışın Bodrum’a kim gidecek? Ya da Antalya’ya kim gidecek? Ya da Dalaman’a kim gidecek? Bu uçaklar uçmadığı için yani özetlemek gerekirse yazın uçak seferlerimiz azaltılıyor kışın artırılıyor. Vatandaşlarımız da bu konuda çok mağdur oluyorlar.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.