Van’da yeni doğan bebeklerin kimlik başvuruları hastanede yapılıyor

Van’da, hayata geçirilen uygulama ile yeni doğan bebeklerin kimlik kartı başvuru işlemleri hastane tarafından yapılıyor.

Van’da yeni doğan bebeklerin kimlik başvuruları hastanede yapılıyor
VAN
Yayınlama: 08.12.2023
A+
A-

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘e-rapor sistemi’ sayesinde yeni doğan bebeklerin nüfus kaydı il nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan hastanede yapılamaya başlandı. 2 yıl önce başlayan uygulama ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de doğan bebeklerin doğum tescil işlemleri anne taburcu olmadan hastanede yapılabiliyor.

Aileler uygulamadan yaralanmak için il veya ilçe nüfus müdürlüklerine gitmeden doğum raporunu hastanedeki ilgili birime getiriyor. Hastanede hizmet veren ilgili birim, ailelerin resmi nikâh ve kayıtlı bir ikametgâh adresleri olup olmadığını kontrol ettikten sonra nüfus müdürlüğünün de görebildiği sistem üzerinde işlem yapıyor. İşlemleri tamamlanan aileler, yeni doğan bebeğin ismini de belirledikten sonra başka bir işleme gerek kalmadan kayıt işlemini tamamlıyor. Başvuru tamamlandıktan sonra yeni doğan bebeklerin nüfus cüzdanları ikametgâh adreslerine gönderiliyor. Uygulama sayesinde hem aileler nüfus müdürlüklerine gitmek zorunda kalmıyor, hem de nüfus müdürlüklerindeki yoğunluğun önüne geçiliyor.

Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, yaptığı açıklamada, Yaklaşık 2 yıldır İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışması olarak hastanelerde doğum yapan bebeklerin kimlik işlemlerinin, nüfus müdürlüklerine gitmeden halledilmesiyle ilgili bir genelge yayınlanmıştı. 2 yıldır Türkiye’deki kamu hastanelerinde nüfus işlemleri direk hastanede bebek doğar doğmaz yapılabilmektedir. İlimizde de bu işlemler 2 yıldır devam etmekte. Günümüze gelene kadar aylar bazında biz bu işlemlerin üzerine düşerek sayıları arttırdık. En son ilimizde kamu hastanelerinde aylık yaklaşık bin doğum olmakta.
Biz aylık bu kimlik işlemlerini yüzlerden en son ay yedi yüz doksan beşlere kadar çıkardık. Yani elimizde doğan bebeklerin yüzde 80’ninin nüfus işlemlerini direk hastanede gerçekleştirebiliyoruz.”dedi.

“2 DURUMDA İŞLEM YAPAMIYORUZ”

İki durumda hastanede nüfus işlemlerinin yapılamadığını belirten Tosun, şunları söyledi:

“Bunlar birincisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların ikincisi de ikiz gebeliklerin nüfus işlemleri hastanelerimizde yapılamamakta, bunun dışındaki tüm normal doğum ve sezaryen doğumuna doğmuş bebeklerin isimleri aileler tarafından belirlenmişse, nüfus işlemleri hastanelerde kurduğumuz bürolarda yapılmakta. Aile evine ya da yaşadığı ilçenin nüfus müdürlüklerine kimliği istediği takdirde direk adresine gönderilmektedir. Bu uygulamayla beraber aileler tekrar nüfus müdürlüklerine gitmeyip ve yoğunluğa maruz kalmadan hastanede doğum yaptığı gibi kimlik işlemlerini tamamlamaktayız. Amacımız kriterlere uyan tüm bebeklerin nüfus işlemlerini hastaneleri de bitirmek, ikinci bir işi anne ve babalara doğum mutluluğunu yaşarken uğraştırmamak. Şimdiki hedefimizde elimizdeki özel hastaneler ve üniversite hastanesinde de bu işlemi yaygınlaştırıp elimizde doğan tüm bebeklerin kimlik işlemlerini sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde tamamlamak. Bunun içinde halkımızın bilinçlenmesi ve bu konuyu tamamen ücretsiz bir şekilde hastanede yapıldığını buradan duyurmak istiyoruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.