Van’da vatandaş kendi kendinin kuaförü oldu

Van’da kuaför fiyatlarının yüksek olması vatandaşın cebini yaktı. Ekonomik sıkıntılar yaşayan bazı vatandaşlar kuaför işlemlerini evde yapmak zorunda kalıyor.

Van’da vatandaş kendi kendinin kuaförü oldu
VAN
Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-

Hem erkek hem de kadınların en az ayda bir kez uğradığı yerlerin başında kuaförler ve berberler geliyor. Gerek saç, sakal kesimi olsun, gerek boya işlemleri olsun kadın erkek birçok kişi kuaför ve berberlerin yolunu tutuyor. Hal böyle olunca da ister istemez bütçenin bir kısmı kuaförlere ve berberlere ayrılıyor. Fakat ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlar için bu konu bambaşka bir hal arz ediyor. Kuaför fiyatlarını çok yüksek bulan vatandaş kendi kendinin kuaförü oluyor.
Ürünlere ve işlem ücretlerine gelen zamlardan sonra kuaför ve berberlerin fiyat listesi de aldı başını gitti. İşte Van’daki güncel kuaför ve berber fiyatları…
Bayan Kuaförleri;
Saç Kesimi 130 TL, Saç yıkama 30 TL, Fön çekme 70 TL, Çocuk saç kesimi 100 TL, Gelin başı 1500 TL, Nişan başı 1000 TL, Tesettür bağlama 400 TL, Topuz 200 TL, Maşa 150 TL, Numleks 200 TL, Avrupa perma 750 TL, Koyu renk boya 400 TL, Renk açma boyama 1000 TL, Röfle 750 TL, Ful ağda 500 TL, Yüz alma 100 TL, Bıyık ve kaş alma 50 TL, Gece makyajı 500 TL, Gündüz makyajı 250 TL, Profesyonel makyaj 1000 TL, Keratin bakımı 600 TL, Manikür 100 TL, Pedikür 150 TL.
Erkek Kuaförleri;
Saç kesimi 75 TL, sakal kesimi 50 TL, saç ve sakal kesimi 125 TL, saç kesimi ve yıkama 100 TL, saç, sakal, yıkama 150 TL, çocuk tıraşı 50 TL.
Ancak bazı kuaförler listedeki fiyatlara bağlı kalmadan daha uygun fiyattan hizmet verebiliyor. Fiyatların yükselmesi sadece vatandaşları değil, kuaför esnafı da sıkıntıya sokuyor.

“KİRA VE GİRDİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç “Malum ekonominin yükseltilmesi, asgari ücretin az statüde kalması, yeterli derecede insanların para kazanamaması, dükkân ve ev kiralarının yükselmesi, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının yüksek gelmesi esnafımızı zorluyor. Buna istinaden berber ve kuaför salonlarımızın kullandıkları tüm ürünler dolar bazında oldukları için fiyatlar aşırı derecede yükseldi. Aynı zamanda güncel hayatta alışveriş de ciddi anlamda yükseldi. Bizim esnafımız ne yiyip ne içecek. Mecbur kalıp yaptığı işleme, bakıma, föne, traşa, boyaya biraz zam yapmamız lazım ki esnafta kendini kurtarabilsin ve geçimini sağlayabilsin. Bizim esnafımız küçük ve gariban esnaftır. Zor kazanan esnaflardır, kolay kazanamıyorlar. Bir dükkân kirası 15 bin TL olmuş. Buna 10 bin TL ev kirasını da eklersek bir esnaf ayda sadece kiraya 25 bin TL ödemiş oluyor. Eskiden benim esnafım bir kebap yediğinde 20 liraydı. Bir saç tıraşı da yapıyordu 30 TL’ye. Şuan benim esnafım bir bayan kuaför saç kesiyor 130 TL, erkek kuaförde 75 TL ama bir porsiyon kebabın fiyatı 200 TL. Bir dükkânda 4 kişi çalışan bir esnaf her biri günde bir dürüm yerse eder 400 TL. Bunu aylık hesaba tuttuğunuz zaman çok devasa bir miktar ediyor. Bu gariban esnaf ailesini çoluğunu çocuğunu nasıl geçindirecek?

“YENİ YILDA FİYAT ARTIŞI OLACAK”
Fiyat tarifelerinin az olduğunu belirten Koç, “Bizim fiyat tarifemiz az. 2024 yılının birinci ayında yeni fiyat tarifemizin çalışmasını yapacağız. Ama bizim esnaf vatandaşımızdan da ricamız, fiyat tarifesinin altına inip, birbirleri ile amansız bir rekabete düşüp müşteriyi sadece memnun etme amaçlı fiyatlarını indirmesinler. Bu durum bizleri mustarip ediyor. Fiyat indirmeleri, kampanya yapmaları hakikaten ciddi anlamda esnafımızı yoruyor. Bunları yapmamalarını rica ediyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.