Van’da sebze fidesi ekme ve bahçe hazırlıkları başladı

Van’da baharın gelmesiyle birlikte bahçe sahipleri, yeni bir bostan mevsimine hazırlanıyor. Bahçe sahipleri, baharın getirdiği bereketli mevsime uygun olarak en iyi malzemeleri ve tohumları tercih etme telaşında.

Van’da sebze fidesi ekme ve bahçe hazırlıkları başladı
VAN
Yayınlama: 08.05.2024
A+
A-

Baharın yaklaşmasıyla bahçelerde ve tarlalarda bostan hazırlıkları hız kazandı. Bu dönemde bahçe sahipleri için bostan kazma malzemeleri, tohum fiyatları ve bakımı büyük önem taşıyor. İşte bahçe sahiplerinin merakla beklediği bostan hazırlığı için gerekli malzemelerin ve tohumların fiyatlarına dair detaylar…

Bostan tohumları ve bakımı hakkında bilgi veren Esnaf Selim Karakuş, “Şitilden tut tohumu kadar her çeşit var bizde. Biberi, domatesi ve diğer tüm tohumları bulabilirsiniz. Maydanoz, marul, kıvırcık, tere… Onun dışında ‘turp’ diye tabir ettiğimiz diğer çeşitler de bulunmaktadır. Yeşil soğanlarda da iki çeşit bulunur; biri bedar dediğimiz yeşil soğan, o dip tutandır, onu dikersin sonbahara doğru yeşilliğini verir. Diğer yeşil soğan ise genellikle yazın tüketilir” dedi.

Karakuş, yeşil sebzelerin ekimi hakkına da bilgi vererek, şunları söyledi:

“Toprak hazırlığı

Toprağın işlenmesi ve tohum ekimine hazır hale getirilmesi için toprağın düzeltilmesi, drenajın sağlanması ve besleyici toprak katmanlarının oluşturulması önemlidir.

Tohum Ekimi

Tohumlar, uygun derinlik ve aralıklarla toprağa ekilir. Her sebzenin ekim derinliği ve aralığı farklılık gösterebilir, bu yüzden tohum dikimi öncesinde bu bilgilere dikkat edilmelidir.

Sulama

Tohumların filizlenmesi ve büyümesi için düzenli sulama önemlidir. Tohum ekiminden sonra ve fidanların dikiminde dikkatli sulama yapılmalıdır.

Bakım

Sebzelerin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre bakım yapılmalıdır. Bu; yabani otların temizliği, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları içerebilir.

Tohum fiyatları

Yeşil soğanlar 80 TL ile 110 TL arasındadır. Maydanoz, marul, kıvırcık, tere ve turp 15 TL’den başlar, 30-40 TL’ye kadar çıkar. Yeşil şitiller de 15 TL’dir.

Bostan hazırlamak için kullanılan malzemeler

Bostan hazırlamak için kullanılan temel malzemeler ise, Kürek, kazma işlemi için kullanılırken, tırmık düzeltme işlemleri için kullanılır. Çapa ise sebzeler yeşerip büyüdükten sonra yabani otların temizlenmesi için kullanılan bir malzemedir. Fiyatları ise çapa 100 TL, iyi bir kürek 240 TL ve tırmığın saplı fiyatı da 140 TL’den satılıyor”

Kaynak: NECDET TAM- HABER GÜRPINAR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.