Van’da sahnelenen gölge oyunu ile eski Ramazanlar yaşatılıyor

Van’da yaşayan Hayali Aziz Saydut, sahnelediği Karagöz gölge oyunu ile eski Ramazan kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Van’da sahnelenen gölge oyunu ile eski Ramazanlar yaşatılıyor
Yayınlama: 18.03.2024
A+
A-

Van’da 13 yıldır Karagöz gölge oyununu tasvirler kullanarak izleyicilerle buluşturan Aziz Saydut, Ramazan ayında da bu geleneği yaşatmaya devam ediyor. Hayali Aziz Saydut tarafından geleneksellikten uzaklaşmadan bugüne uyarlanan oyunlar, Ramazan ayında geçmişte olduğu gibi hem çocuklar hem de yetişkinler için perdeye taşınıyor.
Saydut, eskiden Ramazan ayında yapılan Karagöz orta oyununu sergileyerek geçmişle günümüz arasında bağ kurmayı amaçlıyor. Tarihini ve kültürünü bilen geçmişi ile gurur duyan bir nesil yetiştirme açısından önemli olan Ramazan etkinlikleri ile izleyiciler hem eğlenceli vakit geçiriyor hem de unutulmuş değerleri yeniden hatırlıyor.
“KULLANDIĞIM TASVİRLERİ KENDİM YAPIYORUM”
Oyunda kullandığı bütün tasvirleri kendisinin kurguladığını belirten Saydut, “Van’da 2013 yılından bu yana Karagöz oyununu oynatıyoruz. Sadece Karagöz’ü oynatmıyoruz aynı zaman da oyunda kullandığım tasvirleri de kendim yapıyorum. Yeni bir oyun yapmıştım. Karagöz geziyor, Karagöz trene biniyor, aynı zaman da balona biniyor. Bu tasvir tamamiyle kendime ait. Bununla beraber ülkemizin güzelliklerini geziyor. Kapadokya’ya gidiyor, Mevlana’ya gidiyor. Hz. Pir’in bulunduğu yere. Aynı zaman da Kapadokya’yı geziyor. Ülkemizin değerlerini anlattığımız bir Karagöz geziyor oyunu Gemiye biniyor bu şekilde hayal perdesinde bir Karagöz oyunu sergiliyoruz. Sadece Ramazan ayında değil, Ramazan ayının dışında da biz Huba Tiyatro Aziz Saydut Kültür Merkezinde, Karagöz evi olarak da bir bölüm yapıyoruz. Orada Karagözlerin bütün tasvirlerini sergileyeceğiz. Bununla beraber bu tasvirleri sergilerken izleyicilerimiz veya ziyarete gelenlere de bu işin perde arkasını da bir şekilde gösterip, onlara Karagöz oyununu göstermeye çalışacağız” dedi.
“VAN’DA KARAGÖZ EVİNİN OLMASI ÖNEMLİ BİR HİZMET”
Van’da Karagöz evini kurduklarını belirten Saydut, “Van’da Karagöz adına bir Karagöz evinin olması çok önemli bir hizmet. Kendi kültürlerimizin, kendi değerlerimizin yaşanmasına ve yaşatılmasına bir katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu noktada Karagöz Van’da var ve yaşıyor, devam ediyor. Bunun temsilciliğini de yapmak çok önemli. Ciddi anlamda iyi bir temsilci olmaya çalışıyoruz. Kendi derimi kendim çiziyorum, tasvirlerimi kendim yapıyorum. Burada dediğim gibi Ramazan sonrasında da Karagöz devam edecek. Hubaba Tiyatro Aziz Saydut Kültür Merkezinde Van’da devam eden bir Karagöz evi. Artık Karagözün tamamen Van’da düzene girdiği bir yerleşik yaşam haline getirmeye çalışacağız. Yıl boyunca Karagöz oyunumuz, perdemiz ve ışığımız açık olacak. Belli dönemlerde, belli aralıklarla ayda 2 defa bir sahne performansı yapacağız. İzleyen izleyicilerimiz iyi bir zaman geçirerek, Karagözü yaşayarak ve olumlu tepkiler vererek ayrılıyorlar buradan” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.