Van’da okul öğrencileri makine yağı ve sabun üretimi yapıyor

Van Özel Başak Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri akıllı çöp kutusundan, sabuna, araç yakıtından gliserin üretime kadar birçok çalışma yapıyor.  Okul öğrencileri Van...

Van’da okul öğrencileri makine yağı ve sabun üretimi yapıyor
VAN
Yayınlama: 04.01.2024
A+
A-

Van Özel Başak Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri akıllı çöp kutusundan, sabuna, araç yakıtından gliserin üretime kadar birçok çalışma yapıyor.  Okul öğrencileri Van Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’nda (DAKAF) ürünlerini sergiledi.

Yapılan çalışmalar hakkında konuşan Van Özel Başak Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cengiz Gümüş, Van’ın iş olanağı zayıf olan bir il olduğunu vurgulayarak bu tarz fuarların öğrencinin gelecekte ne yapabileceğini görmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Hem yerel hem de ulusal katılımcıların fuara katıldığını hatırlatan Gümüş, “Bunların  çok değerli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Hem üniversite hem lise öğrencilerinin katılım sağlayıp buraya gelmesi bence çok değerlidir.  Bu stantta tamamen öğrencilerimizin çalışmaları ve el emekleri var. Okulumuz teknik bir okul.  Bu konuda 3 farklı bölümümüz var. Radyo ve televizyon, elektrik elektronik ve yenilenebilir enerji bölümlerimiz var. Bu çalışmaların tamamı elektrik-elektronik ve yenilenebilir enerji bölümü öğrenci ve öğretmenlerimizin beraber yaptıkları çalışmalardır.” dedi.

Ayzen isimli öğrencide CNC makinasını tanıtarak, “Bu makine şekli çizmemize yardımcı olur. Bilgisayardan ayarlamamızı yapıyoruz ve aktarıyoruz sonra bize şekiller veriyor. Akıllı çöp kutumuz var. Bir de engel tanıdığında kendiliğinden açılıp kapanıyor” ifadelerini kullandı.

Şevval isimli öğrenci ise “Biz atık yağlarımızdan olan biodizel ve sabunun ham maddesinden gliserin üretiyoruz. İlk etapta atık yağımızı ısıtıcımıza alıp, 50 ila 60 derece arasında ısıtıyoruz. Ardından elde etmiş olduğumuz potasyum hidroksit ve etil alkol çözeltisini içerisine ekliyoruz.  2 saat boyunca yine aynı sıcaklıkta ısıtmaya devam ediyoruz. Elde etmiş olduğumuz maddemizi üzeri kapalı bir şekilde bir gece beklemesini sağlıyoruz. Bir gecenin ardından burada görmüş olduğunuz gibi gliserin dibe çöküyor ve biodizel üstte kalmış oluyor. Ayırma usulünü kullanarak da ikisini birbirinden ayırıyoruz. Biodizeli araçlarda ve makinalarda yakıt olarak, gliserini ise sabunda ham madde olarak kullanıyoruz.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.