Van’da öğretmen ve öğrencilerden farkındalık çağrısı!

Van’da havaların sıcak olması nedeniyle Flamingolar göç edemedi. Bunu fırsat bilen Dijital Fotoğrafçılık Kursu eğitmenleri ve öğrencileri Edremit’te bulunan sazlık alanda kuş gözlemi yaptı.

Van’da öğretmen ve öğrencilerden farkındalık çağrısı!
VAN
Yayınlama: 02.03.2024
A+
A-

Van Doğa Koruma ve Milli Parklar öncülüğünde, Van Büyükşehir Belediyesi Hacıbekir Kültür Merkezi bünyesinde bulunan Dijital Fotoğrafçılık kursu eğitmenleri ve öğrencileri, nesli tehlike altında olan kuş türleri ve sazlık alanları için farkındalık oluşturdular.
Eğitmenler ve kursiyerlerden oluşan ekip, Doğa Koruma ve Milli Parklar Van İl Müdürlüğü ekiplerince kurulan teleskoptan Van’daki kuş türlerini incelediler.

“FLAMİNGOLAR GÖÇ ETMEDİ”
Van’da kış aylarının eskisi gibi soğuk olmamasından dolayı flamingolarında göç etmediğini dile getiren Fotoğraf Eğitmeni Aycan Altınal, “Bugün Van Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü bünyesinde kursiyer olarak gelen öğrencilerimizi Edremit’teki sazlık bölgeye getirdik. Bu yıl havaların fazla soğuk olmamasından kaynaklı Flamingolar göç etmedi. Flamingoları gözlemlemeye geldik. Edremit’teki sazlıkları görmeye geldik. Öğrencilerimizle hem flamingolara, hem de sazlıklara biraz farkındalık oluşturmaya çalıştık. Yaklaşık 50 kişilik bir ekiple ve eğitmenlerimizle, Van Doğa Koruma Milli Parklar İl Müdürlüğü ekipleriyle buradayız. Katkılarından dolayı hepsine teşekkür ediyoruz. Van sulak alanlarıyla, gölüyle, doğasıyla gerçekten muhteşem bir yer. Türkiye’de ki birçok kuş türüne ev sahipliği yapan sazlıklara sahip. Ne yazık ki son zamanlarda havaların ısınmasıyla sazlıklarımız kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Buna dikkat çekmek için buradayız. Umarız herkes üzerine düşeni yapar ve bunları korumaya çalışırız” dedi.

Eğitmen Murat Barın ise “Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü bünyesinde çeşitli kuş türlerini fotoğraflamak için buraya geldik. Geçen hafta Erçek sazlık alanlarındaydık. Şuan Edremit sazlık alanlarındayız. Burada çok faklı türlerde koruma altına alınmış kuş türleri var. Buraya gelişimizin bir diğer sebebi de buranın koruma altına alınması ve daha dikkatli davranılması” ifadelerini kullandı.

“KUŞLARI YAKINDAN GÖRMEK ÇOK GÜZEL”
Kuşları yakından görmenin çok güzel bir duygu olduğunu belirten Kursiyer Şeyda Demir, “Şuanda bulunduğumuz konum itibariyle Van’ın çok yakın ve çok güzel bir yerindeyiz ama burada olmamıza rağmen merkezdekilerin bile bilmediği çok güzel bir sazlık alandayız. Türkiye kuş ve türleri bakımından çok zengin bir yer. Türkiye’de toplamda 453 çeşit kuş bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 220 tanesi Erçek Gölü ve Van Gölü Havzasında bulunmaktadır. Yaklaşık 120 tanesi de şuanda bulunduğumuz Edremit sazlık alanlarındadır. Merkeze 15-20 kilometre uzaklıkta doğaseverlerin gelip gezeceği, çok değişik kuş türlerini inceleyebileceği bir yerdeyiz. Burada özellikle dik kuyruklu ördek çeşidi var. O da dünya üzerinde nadir görülen bir kuş çeşididir. Onu görebiliyoruz. Onun dışında flamingolar ve diğer ördek çeşitlerinin de bulunabildiği çok güzel, Türkiye’de çokta bilinmeyen özel yerlerinden birindeyiz. Teleskopla yakından görmek çok daha güzel. Biz şu an çıplak gözle çok uzaktan görüyoruz ama doğaseverler buraya gelip, özelliklede kuşlarla ilgilenenler onlarla alakalı gözlem yapanlar bu değişik kuş türlerini yakından görme imkânına sahip olacaklar. Çünkü çok güzel bir duygu bu aslında dünya üzerindeki nadir kuşları görmek” dedi.

“DOĞUNUN İNCİSİ VAN YETERİNCE TANITILMIYOR”
Doğunun nadide şehrinde bu özel yerlerin görülmesi ve tanıtılması gerektiğini belirten Demir, “Bunların tanıtılmadığı yönünde bir kanımız var. Çünkü kimse gelmiyor. Burası yabancı bir ülke olsaydı o zamanda çok insan olurdu diye düşünüyorum. Farkındalık oluşturmak açısından şunu söylemek isterim. Bu tür yerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Özellikle bu tür yerleri temiz tutmamız gerekiyor ve gerekli özeni göstermemiz gerekiyor. Tanıtmamız ve yeterince etkileşim sağlamamız gerekiyor. Bunları çok yaptığımızı düşünmüyorum açıkçası. Van’ımıza herkesi bekliyoruz. Özelliklede sadece kuş türleri için söylemiyorum burası çok nadide ve çok kadim bir şehir. Bu şehir sadece Van gölünden oluşmuyor. Bunun dışında çok büyük uygarlıkların yaşadığı çok güzel bir şehir. Bu yüzden herkesi Van’ımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.