Van’da kışlık giysi fiyatları cep yakıyor!

Van’da kışlık kıyafet fiyatları yükseldi. Hava sıcaklarının düşmesi ile birlikte pardesüden kabana, atkıdan bere ve eldivene kadar kışlık tekstil ürünlerinde geçen yıla oranla yüzde 100 oranında fiyat artışı gözleniyor.

Van’da kışlık giysi fiyatları cep yakıyor!
VAN
Yayınlama: 25.12.2023
A+
A-

Van’da, kışın yapılan harcamaların büyük bir bölümü ısınma giderleri için yapılıyor. Orta kalite bir pardesü 3 bin TL, kışlık bir çift ayakkabı bin ile bin 500 TL arasında değişen fiyatlarla satılırken, normal bir kazak fiyatı ise 300 TL’den başlıyor. Van’da yılın 6-7 ayı kullanılan kışlık kıyafetler, yazlık kıyafetlere nazaran çok daha çabuk yıpranıp, daha sık değiştiriliyor.
“FİYATLAR KATLANARAK ARTTI”
Kış aylarında kıyafet için yapılan harcamaların daha çok dikkat çektiğini dile getiren İbrahim Şaprak isimli esnaf, “Geçen yıla göre fiyatlar ikiye katlandı diyebiliriz. Fiyatlar yüzde 100 bir artış gösterdi. Artışlardan dolayı da satışlarımızda yüzde 100 oranında düşüşler yaşandı. Vatandaş şuan bir şey alamıyor. Çocuk kıyafetleri de çok yükselişte. Şuan bir çocuğu giydirmenin maliyeti 2 bin TL’ye kadar mal oluyor. Geçen yıl 600 TL idi. Esnaf olarak biz de kendi ödemelerimizde ve satışlarda sıkıntı yaşıyoruz. Bizimde giderlerimiz oluyor” dedi.


“SİSTEM DIŞI ÇALIŞANLAR FİYATLARINI YÜKSELTEBİLİYOR”
İranlıların Van’ a geldikten sonra esnafın fiyatı yükselttiği ile ilgili iddialara yönelik konuşan Şaprak, “Biz barkot sistemi ile çalışıyoruz. Bu durum sistem dışı çalışanlar için doğru olabilir. Ama ben yine de buna pek ihtimal vermiyorum. Van esnafının çoğu barkot sistemi ile çalışıyor. Eğer böyle bir durum da varsa sistem dışı çalışanlar yapıyorlar olabilirler ama yine de ben genel olarak böyle bir şeyin olduğuna inanmıyorum. İranlılar bize maddi açıdan çok destek veriyorlar. Biz yerli vatandaşa zaten satış yapamıyoruz. Ama İranlılar geldiği zaman büyük katkı sağlıyorlar bize. Buda istihdam olarak katkı sağlıyor. Misal tek eleman yerine bu sayı 2-3 elemana çıkıyor. Gece geç vakitlere kadar yoğunluğumuz oluyor böyle zamanlarda. Fakat şuan ne yazık ki işlerimiz durgun. İranlılar olmadığı için iş de pek yok” ifadelerini kullandı.
“VAN’DA AÇILAN TEKSTİL FABRİKALARININ KÜÇÜK ESNAFA YARARI YOK”
Van’da son zamanlarda açılan tekstillerin kendisine bir yararı olmadığını belirten İbrahim Şaprak, “Tekstil kentlerin bize bir faydası yok sadece istihdamı artırıyor. Onlar küçük esnaftan çok kurumsal firmalara çalışıyorlar” diye konuştu.
SEZON SONU HATIRLATMASI
Kıyafet satın alırken sezon sonu fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şaprak, “Sezon sonu indirimlerinden faydalanmak suretiyle bir sonraki yıl için kıyafet alışverişi yapılabilir. Sezon sonunda yüzde 30, yüzde 40 indirimlerimiz oluyor tabi. Vatandaşlara tavsiyemiz, yazın da kışın da sezon sonu fırsatlarını değerlendirmeleridir. Çünkü sezon sonu satın alınan bir montu, bir sonraki yıl kış öncesinde aynı fiyata satın almak mümkün değil” hatırlatmasında bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.