Van’da işveren de haklı iş arayan da

Van’da işveren de haklı iş arayan da
VAN
Yayınlama: 01.09.2023
A+
A-

 

Van’da, işsizlik sayıları her geçen gün artıyor. Bunun yanında birçok işveren ise çalıştıracak personel bulamıyor. Çalışanlar fazla çalışma, az ücretten yakınırken, işverenler ise aratan maliyetlerden şikayet ediyor.


Van’da işsizlik oranı ülke standartlarının çok altında yer alıyor. Gençler, doğup büyüdükleri memleketlerinde düzgün bir şekilde çalışıp geçinemedikleri için batı illerine gidip çalışmak zorunda kalıyor. Batıya giden gençler hem gurbet acısı çekiyor hem de bazıları maalesef inşaatlardan düşerek hayatlarını kaybediyorlar.

Bunun yanında da ilin en işlek caddelerindeki birçok iş yeri çalıştıracak personel bulamadıklarını ifade ediyor. Van’daki iş yerlerinin fazla çalıştırdıklarını, sigorta ve özlük haklarının sağlanmadığını ve verdikleri ücretlerle geçinmenin çok zor olduğunu belirten çalışanlar, işsiz kalan gençlerin çareyi batı ilerine kaçmakta bulduklarını söyledi.


İşverenler ise artan maliyetlerin altından kalmadıklarını ve çalışanlarına istedikleri ücretleri veremediklerini ifade ederek, durum böyle olunca bir çalışanın uzun süre çalışmadığını dile getirdiler.
“Dükkânlarıma ve imalathaneye personel bulamıyorum”


İlin en işlet caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nde tatlı dükkânı işleten Yücel Kurt, “Personele günlük 250 TL ücret, yeme içme, bahşiş ve her gece artan tatlıları veriyoruz. Bunun yanında 15 gün çalıştırdığımız çalışanımız çalışmaya devam etmek isterse sigortasını da yatırıyoruz. Buna rağmen çalıştıracak kimse bulamıyoruz. Şuan 2 tatlı dükkânı ve imalathanede çalıştıracak personel ihtiyacımız var uzun süre kimse gelip çalışmıyor” dedi.

“Çalışanlarımız sürekli değişiyor”
Çalışanlarını 8 saat çalıştırdığını ve günlük 400 TL ücret verdiğini belirten ayakkabı dükkânı sahibi Cengiz Şentürk, çalışanlarını her 15 günde bir değiştiğini ama bu durumun kendilerini pek etkilemediğini hatta işlerine bile geldiğin dikkat çekerek, sürekli değişen personelin iş yerlerini ve çalışanlarını monotonluktan çıkardığını söyledi.
“Çalışanlara hakkettikleri ücret verilmiyor”
Van’da birçok çalışanın mecbur olduğu için asgari ücretin altında ve sigortasız çalıştığına dikkat çeken Hakan Denat isimli Döner Ustası, “Van’da iş yerleri

vermeleri gereken ücretleri çalışanlarına vermiyor. Evli barklı, çocuklu olan insanlar az ücret alarak ve sigortasız bir şekilde çalışmak zorunda kalıyor. İnsanlar çalışmak istemedikleri çalışmıyor, şartlar zor olduğu için çalışamıyorlar ve batı illerine gidiyorlar. Bura da asgari ücret ve sigorta verilirse herkes de çalışır ama çok zor şartlarda insanları çalıştırıyorlar. 12 saat çalışan bir döner ustası günde 500 TL alıyor ve sigortası da yatmıyor. Burum böyle olunca da insanlar çalışmak istemiyor.” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.