Van’da ilk teravih namazı bu akşam kılınacak

Van’da ilk teravih namazı bu akşam kılınacak
VAN
Yayınlama: 10.03.2024
A+
A-

Ramazan ayı yarın itibari ile başlıyor. Ramazan ayına has olan teravih namazı ise bu akşam kılınacak. Yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı sünnet bir ibadettir. Peki, teravih namazı nedir ve nasıl kılınır? İşte cevabı…

“Onbir ayın sultanı” Ramazan’ın ilk teravih namazı 10 Mart (Bu akşam) ülke genelindeki tüm camilerde kılınacak.

TERAVİH NAMAZI NEDİR VE NASIL KILINIR?

Terâvîh namazı, Ramazan ayında yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nâfile namazın ismidir.
Hadisi şeriflerde Ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen bu namaza dört rek‘atta bir dinlenme amacıyla biraz ara verildiğinden “Terâvîh” denmiştir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 177-178 [761]).

Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2009]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 173-175 [759-760]) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rek’atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek’atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek’atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

11 Mart Pazartesi günü başlayacak olan Ramazan ayının son orucu 9 Nisan 2024 Salı gününde tutulacak. Ramazan Bayramı 10-11-12 Nisan 2024 tarihlerinde kutlanacak.

 

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.