Van’da ilk sahura bu gece kalkılacak. Sahur nedir? Sahura kalmak zorunda mıyız?

Van’da ilk sahura bu gece kalkılacak. Sahur nedir? Sahura kalmak zorunda mıyız?
Yayınlama: 10.03.2024
A+
A-

Mübarek Ramazan ayının sahuruna bu akşam kalkılacak. Oruç tutarken zorlanmamak ve sağlığın korunması için oruç tutanların sahura kalkması çok önemlidir. Sahur aynı zamanda berekete vesile olur.

Müslüman âlemin sabırsızlıkla beklediği Mübarek Ramazan ayı nihayet geldi. Bu akşam kılınacak teravih namazı ile başlayacak olan Ramazan ayının ilk sahuruna da bu gece kalkılacak. Peki, sahur nedir? Sahur yapmanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Sahurda neler tüketilmelidir? İşte cevabı…

SAHUR NE DEMEK?

Sözlükte “Sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri” anlamındaki seher kelimesiyle aynı kökten gelen sahûr (sehûr, sühûr), dinî bir terim olarak oruç tutacak kişilerin oruca hazırlık olmak üzere imsak vaktinden önce gece yedikleri yemeğe sahur denir.

İftarda acele etmek, sahuru geciktirmek sünnet olduğu gibi, sahur vakti, duaların makbul olduğu vakitlerden biridir.

Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s), “Sahur yiyiniz; çünkü sahurda bereket vardır.” buyurarak sahur yemeğini teşvik etmiştir.

SAHUR YAPMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Sahurda tükettiğimiz besinler bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayacak ve sıvı kaybından etkilenmemizi en aza indirecektir. Bu öğünü atlayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri olabiliyor. Ayrıca öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, uyku hali gibi durumlara da yol açabiliyor.

SAHURDA NE TÜR YİYECEKLER YEMELİYİZ?

Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar. Omlet, salata, tam buğdaylı sandviç ve tost, besleyici bir çorba ile sahur öğününden tok kalkabilirsiniz.

Ayrıca vücudun su kaybını önlemek için iftar ve sahurda su tüketimine de dikkat edilmelidir.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.