Van’da halı yıkama fiyatlarına zam

Asgari ücretin açıklanmasından sonra birçok ürüne zam geldi. Bu zamlardan halı yıkama fiyatları da nasibini aldı. Gelen zamlarla birlikte bir halının metrekaresi 35 TL’den yıkanacak.

Van’da halı yıkama fiyatlarına zam
VAN
Yayınlama: 01.01.2024
A+
A-

Artan maliyetler, halı yıkama sektörünü de zor durumda bıraktı. Akaryakıttan elektriğe kadar birçok kalemde yaşanan fiyat artışı sonrası halı ve koltuk yıkama fiyatlarına zam yapıldı.
Yapılan zamlara ilişkin konuşan Van Profesyonel Halı Yıkamacıları Derneği Başkanı Esra Bilek, son zamanlarda artan maliyetlerden dolayı böyle bir karar aldıklarını belirterek, “Son zamanlarda artan maliyetler ve asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zamlardan sonra halı yıkama fiyatlarına zam yapma kararı aldık. Çünkü işletmelerimizde personel giderleri fazla oluyor. Yakıt, su, elektrik, kira gibi birçok gidere fazlasıyla zam geldiği için biz de bu kararı aldık. Türkiye geneli araştırmalar yaparak, şuanda bütün iller de fiyat artışı olduğu için biz de yeni yıl öncesi bir fiyat artışına girdik. Yeni fiyat uygulamasına bugünden itibaren başlayacağız.” dedi.

“HALI VE KOLTUK YIKAMA FİYATLARINI MAKUL DÜZEYDE ARTTIRDIK”
Van’da insanların artık halılarını yıkatmaya verdiklerini söyleyen Bilek, şunları söyledi:
“Bizim sezonluk olduğu için daha çok temizlik dönemlerinde yoğun çalışıyoruz. Kışın 3 ay yazın yine 2-3 ay bir durgunluk oluyor. Eskiden biz halıya 1 lira zam yapardık ama şuan maalesef metrekare fiyatına 10 liradan aşağı zam yapamıyoruz. Artık herkes binalarda yaşıyor ve Van çok soğuk bir kent olduğu için her evde en az 30-40 metre halı var. Bu halıyı müşteri hiçbir şekilde evinde ne yıkayabiliyor, ne kurutabiliyor, ne de asabiliyor. Apartmanlar da yaşayanlar da öyle müstakil evde yaşayanlar da. Yani artık su faturası, işte yıkama bedeliydi, şampuanıydı bunları hesaba kattıkların da çok elde yıkama tercih edilmiyor. Eskiden daha çok vardı ama şuan da tercih edilmiyor. İnsanlar bazen böyle hani maddi olarak sıkışıklık olduğu zamanlar da yarısını bir ay gönderiyorlar, yarısını diğer ay gönderiyorlar. Özel halılarda fiyatlar daha yüksek oluyor. Çünkü özel halıların yıkanması daha farklıdır. İran, Bambu, İpek gibi halıların fiyatları diğerlerine göre biraz daha yüksek oluyor. Normal makine halılarında tek seferde makinadan geçtiği için biraz daha maliyeti düşük oluyor.
Koltuk yıkama fiyatlarımız da 550 lira ile bin TL arasıydı. Şuanda 850 lira ile bin 250 TL arası değişiyor. O da modeli ve kumaşına göre değişim gösterebiliyor. Maliyet hesabı yaptığımız da aslında 45 liranın altında yıkamamız gerekiyor. Ama şimdi Van’da da şöyle bir sıkıntımız var. Kayıt dışı esnaf fazla olduğu için bu kayıt dışı esnaf, biz mesela işte şuan da en az 50 liradan metrekare yıkanması lazım. Ama çok yükselttiğimiz zaman kayıt dışı esnaf ta çok olduğu için bu defa da meslektaşlarımız sıkıntı yaşıyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.