Van’da fidan satışları başladı

Van’da fidan satışları başladı
VAN
Yayınlama: 12.03.2024
A+
A-

Van’da havaların ısınması ile birlikte fidan satışları başladı. Batı illerinden getirilen çeşit çeşit fidanlar alıcısını bekliyor.

Van’da düşen cemreden sonra toprakta canlanma meydana gelmeye başladı. Bununla birlikte fidan dikimleri de başladı. İzmir ve Balıkesir illerinden getirilen çeşitli fidanlar toprakla buluşmayı bekliyor.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesi’ne getirilen kayısı, elma, kiraz, erik, armut fidanları Vanlılardan rağbet görüyor. Bu sene ortalama 55 TL’den satılan fidanlar, uygun ortam ve toprakla buluştukları takdirde ürün verebiliyor.

Van’da amcasından öğrendiği fidancılığı 6 yıldır sürdüren Ömer Devir, Vanlıların fidan dikmeyi çok sevdiğini ancak fiyatların kendilerini zorladığını söyledi.

“FİDAN SATIŞLARIMIZ BAŞLADI”

Fidan satışlarının dün itibari ile başladığını belirten Devir, En fazla satışını yaptığımız fidanlar; kayısı, elma, kiraz, erik, armuttur. 3 yıldır da Cennet Hurması fidanı Van’da çok rağbet görüyor. Van’da kestane de yetişiyor. Ancak milletimiz bunları bilmediği için bu fidanları dikmiyor. Ancak bir tane alınıp dikilse, bu ağaçların ürün verdiğini görecekler ve üretim yapacaklar. Kestanenin kilosu 250 TL fidanı ise 50 TL’dir. Arada dünya kadar fark var. Bütün fidanlarımızın fiyatı ortalama 55 TL’dir. Çam çeşitlerimiz var. Çam fiyatları da 50 ile 250 TL arasında değişiyor. Güllerimiz 35 TL’dir. Çiçek çeşitlerimiz de henüz gelmemiş onlar da gelecek. Çiçek fiyatlarımız da 25-40 TL arasında değişiyor. İnsanlar fidan almak istiyor ancak fidan ücreti fazla geliyor. İnsanlarda para olmadığı için fidan alamıyor. Bir paket sigara 60 TL, bir fidan 50 TL. Bir fidan diker bin alırsın, sigara içersen ölüme gidersin” dedi.

“EN CEVİZ FİDANLARI RAĞBET GÖRÜYOR”

Van’da ceviz fidanlarına çok iyi rağbet gördüğünü ifade eden Devir, “Bize gelen her 10 müşteriden 9’u ceviz fidanı soruyor. Van’ın ilçeleri taşlık olduğu için Van’da ceviz yetişir. Bahçesaraylılar çok fazla ceviz fidanı alıp dikiyorlar” ifadelerini kullandı.

“SATIŞLAR BİR BUÇUK AY SÜRÜYOR”

Fidan satışlarının bir buçuk ay devam ettiğini dile getiren Devir, “Ağaçlar çiçek açtıktan sonra yeşerme ihtimali yarıya iniyor. Fidanlar buradan çıkarıp başka yere dikildiği zaman yeşermeyebilir. Fidanlarımız İzmir, Balıkesir gibi illerden geliyor. Müşterilerimiz de gayet memnun. Bundan sonra da memnun olacaklarına inanıyorum.” diye konuştu.  

 

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.