Van’da eski Kürt düğün halayları yaşatılıyor

Van’da eski Kürt düğün halayları yaşatılıyor
VAN
Yayınlama: 08.08.2023
A+
A-

Van’da; daha çok Kürt düğünlerinde görülen, orkestranın ve davul zurnanın yaygınlaşmadığı zamanlarda söylenen düğün parçaları ve çekilen halaylar günümüzde hala yaşatılmaya çalışıyor.

Düğünler, tarih boyunca hep şenlik havasında geçmiştir. Özellikle Kürt bölgelerinde yapılan düğünler eğlencenin yanı sıra eskiden beri var olan gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı alanlar olmuştur.


Eski Kürt düğünlerinde erkek ve kadınlar ayrı ayrı yerlerde, haremlik selamlığa uygun olarak halay çekerlerdi. Kadınlar genellikle evin içinde erkekler ise dışarıda halay çekip eğlenirlerdi. Ancak günümüzde bu gelenek yok olmuş, haremlik selamlık yok denecek kadar azalmıştır. Bu durum ise kadim gelenekleri olan Kürtleri bu geleneklerinden uzaklaştırmış ve Kürtçe söylenen düğün parçalarının yanında Erik Dalı, Kolbastı gibi parçalar da çalınmaya başlanmıştır. Bu da Kürtleri yüzyıllardır devam eden gelenek ve göreneklerinden uzaklaştırma seviyesine getirmiştir.


“Eski düğün halayları yaşatılıyor”
Van’da bazı düğünlerde eski düğün gelenekleri yaşatılıyor ve parçalar eski usulle söylenip halay çekiliyor.
Halay çekenlerin içinde biri herhangi bir düğün parçasını söylüyor ve halayda bulunan diğer kişiler de bunu tekrar ediyor. Müziksiz söylenen parçalarda düğün parçalarını söyleyenler seslerini olabildiğince yükseltiyor. Sadece erkeklerin çektiği halaylar sayesinde hem eski gelenekler unutulmuyor hem de düğün sahipleri için farklı bir anı oluyor. Yaşlıların daha çok sevdiği bu halay şekli yavaş yavaş gençler arasında da yaygınlaşıyor.

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.