Van’da çiftçilere 170 milyon TL tohum desteği verildi

Van’da çiftçilere 170 milyon TL tohum desteği verildi
VAN
Yayınlama: 07.03.2024
A+
A-

Van’da yapılan törende, 5 bin 850 çiftçiye 580 ton yonca, korunga ve fiğ tohumu dağıtıldı.

Törende konuşan Van Valisi Ozan Balcı, çiftçilere destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Van tarım ve hayvancılık kenti. İlimiz mera bakımından Türkiye’de ilk üçte. Ayrıca 3,5 milyon küçükbaş hayvan bakımından da ilk üçteyiz.

Çiftçilerimizi önemsiyoruz ve onların önünü açmak bizim görevimiz.

Geçen yıl çiftçilerimize sertifikalı arpa, buğday, korunga, yonca ve fiğ dağıttık. Şimdi yine 580 ton korunga, yonca ve fiğ dağıtıyoruz.

İki yılda 50 milyon TL Tarım ve Orman Bakanlığı, 120 milyon TL Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla çiftçimize tohum desteği verdik. Devletin kaynaklarını devletin gerçek sahibi milletimize harcıyoruz.

Bu desteklerden 8 bin çiftçimiz yararlandı, tohumlar 500 bin dönüme ekildi.

Bunun dışında 700 bin fidanı toprakla buluşturduk.

Fidanlıkta 1 milyon 200 fidan yetiştiriyoruz.  Onları Van’a has meyvelerle aşılayıp vatandaşlarımıza ve çiftçilerimize dağıtacağız.

Koyunculuk projemiz devam ediyor. Çiftçilerimize 1 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli kredi veriyoruz. Şimdiye kadar 1727 çiftçimize 171 bin 661 koyun verdik. Yaklaşık 390 milyon TL kredi kullanıldı. Hedefimiz 1 milyon koyunu 10 bin çiftçiye dağıtmak.

Mera ıslahı için 20 milyon TL harcadık.

Kırsal alanlarda hayvanların su içmesi için 7 bin sıvat dağıttık.

DSİ ve Tarım Orman Bakanlığı bütçesinden 6 sulama göleti yapılıyor. Bunlardan biri olan Çaldıran Çubuklu barajı ile 50 bin dönüm alan sulu tarıma kavuşacak. 4 sulama göleti daha yapılacak.

Tarla yollarını açtık. Tarımsal sulama kanalları için 100 TL harcadık.

TKDK projeleriyle çiftçimize 200 milyon TL’lik tarımsal araç ve ekipman sağlandı.

Erciş ilçemizde jeotermal sondaj yaptık. MTA sondajı daha derin yapacak. Çıkarılacak termal su ile 2 bin dönüm alana sera yapılacak. Van’ın sebze ihtiyacını gidereceğiz.”

Program, çiftçilerle fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Kaynak: NECDET TAM- HABER GÜRPINAR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.