Van’da bulunan STK’lardan uçuşlara tepki yürüyüşü

Van’da bulunan bir çok Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri Van’da yaşanan uçak sorunuyla alakalı bir yürüyüş düzenledi.

Van’da bulunan STK’lardan uçuşlara tepki yürüyüşü
VAN
Yayınlama: 27.07.2024
A+
A-

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kentte yaşanan uçak sorunuyla alakalı kitlesel bir tepki yürüyüşü düzenlendi. Van Ticaret ve Sanayi Odası önünde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Caddesinde bulunan kent meydanında basın açıklaması yapılmasıyla sona erdi. Basın açıklamasını tüm STK’lar adına Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva yaptı. Takva konuşmasında, “Ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşımda genellikle havayolunun tercih edildiği İlimiz; 1 milyon 120 bini aşkın nüfusuyla en kalabalık 19’uncu kenttir. Hinterlandında bulunan 5 milyon nüfusa hizmet veren şehrimiz, bölgenin çekim merkezidir. Her yıl artan nüfusu ve bölgenin cazibe merkezi olan şehrimizde buna bağlı olarak uçak yolcu sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Kendi vatandaşlarımızın yanı sıra İran ve Irak’tan İlimize gelen vatandaşlar, Ülkemizin batı illerine gitmek için havayolu ulaşımını tercih etmektedir. Türkiye’nin en eski hava meydanlarından bir tanesi olan Ferit Melen Havalimanı ne yazık ki gerekli ilgiyi ve sefer sayılarını görememektedir. Tüm potansiyellere ve taleplere rağmen ortalama 10-12 arasında değişen uçak sefer sayıları, ihtiyaca karşı gelmemektedir. Uzun yıllardır devam eden, dile getirilen ve sosyal medyada “Van Uçamıyor” sloganına dönüşen uçak sorunu henüz çözülmüş değil” açıklamasını yaptı.

“Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır”
Van’ın kaderiyle baş başa bırakıldığını belirten Takva, “Kent dinamiklerinin tamamının yer aldığı ve sorunun çözümü konusunda daha önce Ferit Melen Havalimanı’nda kitlesel basın açıklaması yapılmış olmasına rağmen sonuç alınamamış ve ne yazık ki Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır.İlimiz kalkınmasının en temel koşullarından bir tanesi olan havayolu ulaşımı konusunda bu kadar girişime rağmen çözüm üretilmemesi hatta Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nun Van’da yaptıkları toplantı sonrasında kısa süre içerisinde sorunu çözeceklerine yönelik beyanatları sorunun çözümüne katkı sunmamıştır. Yeterli yolcu potansiyeline rağmen halen uçuş sayılarının arttırılmaması ve bilet fiyatlarının Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmesi soruna kayıtsız kalındığının en büyük göstergesidir” ifadelerini kullandı.


“Vatandaşlar büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalmaktadır”
Şehir dışına gitmek isteyen yada ile gelmek isteyenlerin büyük zorluklarla karşılaştığını belirten Takva, “Ankara ve İstanbul’a yakın mesafelere Türkiye’nin birçok ilinden ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken ve uçak sefer sayılarında rekorlar kırılırken, İlimizin uçuş sayılarının azaltılmasına anlam verilememektedir. Turizm şehri olan İlimizde acenteler grup yolcularını ya başka havalimanına yönlendirmekte ya da grupları iptal etmek zorunda kalmaktadır. Yaşanan sorun, turizm sezonu olması hasebiyle konaklama sektörü ve diğer organizasyonları da sekteye uğratmaktadır. Ayrıca uçak bileti sorunu yaşayan yolcular, bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Taziyesi ve hastası nedeniyle İlimize gelmek isteyen ya da diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle; Başta İstanbul ve Ankara uçuşları olmak üzere uçak seferleri konusunda yaşanan sorun ivedilikle çözülmelidir. Çünkü biz uzağız! Bu konuda Türk Hava Yolları ile birlikte Pegasus, Ajet, Sunexpress gibi diğer özel havayolu şirketlerini ve karar vericileri duyarlı olmaya, sefer sayılarını bir an evvel arttırmaya davet ediyoruz. Van kaderine terk edilmemeli ve bir ulaşım aracı olan uçak mağduriyet olmamalıdır. Sorunun çözüm mercilerinden biri olan Türk Hava Yolları Yönetiminin İlimize gelerek soruna bizzat şahitlik etmelerine rağmen sorunun çözümüne ilişkin adım atılacağı beyanları açıkça ortadayken, aradan geçen süre zarfında herhangi bir adımın atılmaması, sorun yokmuş gibi yaklaşım sergilemelerini kabul etmiyoruz. Van’ın uçak sefer sayılarının artırılması noktasında kendilerini ciddiyete davet ediyoruz” dedi.
“Van’ın Uçak sorununu çözün!”
Yaşanan uçak sorunu kapsamında tüm yetkilileri duyarlı olmaya davet eden Takva son olarak şunları söyledi“Başta uçak sefer sayıları sorunu olmak üzere İlimizin tüm sorunlarının çözümünü noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili kurumları ve tüm yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ayrıca İlimizin sorunlarının Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilirken doğru bilgiler ve rakamlar ile iletilmesi ve İlimizin hak ettiği yaklaşımların sergilenmesi gerektiğini buradan ifade ediyoruz. Van’ın uçak sorununu çözün!”


“Yetkililerin uçuş seferlerini artırmasını istiyoruz”
Yürüyüşe katılan Royal Berk Otel Müdürü Ebru Yeşilağaç’ta yaşanan sorunun Van’ın Turiziminide çok etkilediğini belirtti. Yeşilağaç, “Van halkı uçak bileti bulma konusunda çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyor. Uçuşların kısa sürede olması gerekirken mesela çok acil bir durumda bir hafta sonra İstanbul, Ankara veya herhangi bir yere gitmek gerekirse malesefki uçak bileti bulunmuyor. Genelde 1 ay sonrasına bulunabiliyor ama basından da gördüğümüz kadarıyla uçaklarda yer mevcut olduğu halde uçak biletleri satılamıyor. En az 20 koltuğun açıkta olduğu ve yolcunun olmadığı söyleniyor. Ama uçak bileti bulamıyoruz. Bu nedenle bir yürüyüş yapmak ve sesimizi duyurmak istedik. Yetkililerin bu konuda ciddi anlamda Van’a destek olmalarını uçuş sayılarını artırmalarını, seferlerin arttırılmasını ve uçak takviyelerini çoğalmasını istedik. Biz elimizden geleni yapıyoruz umarım yetkililerde bu anlamda bize destek olur ve uçuşlarımızın seferlerimizin sayıları çok daha fazla artar. İnsanlar gerçekten ciddi anlamda mağdurlar bu konuda. Maalesef Van uçamıyor bu nedenlede yetkililerin ciddi anlamda uçak sayılarını artırmaları gerektiğine inanıyorum ve desteklerini bekliyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.