Van’da Ahilik Haftası etkinliği düzenlendi

Van’da Ahilik Haftası etkinliği düzenlendi
VAN
Yayınlama: 18.09.2023
A+
A-

 

Van Valisi Ozan Balcı, Ahilik Haftası dolayısıyla farklı meslek odalarının başkanlarını Valilikte kabul etti.
Esnafın şehri şenlendirdiğini, toplumun değerlerini taşıyan bir yapı olduğunu belirten Vali Balcı, hayata geçirilen projelerle Van’ın kalkındığını bunun da esnafa olumlu olarak yansıdığını ifade etti.

 


Meslek odaları başkanlarının taleplerini dinleyen Vali Balcı’ya, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsa Berge tarafından Ahilik Kaftanı giydirildi. Yılın ustası Zeki Girgin’e de Vali Balcı tarafından ustalık kaftanı giydirdi.

 


Ahilik nedir?
Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak “eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı” gibi manalara gelen “ahi” kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.

 


Selçuklu Devleti döneminde; Türk kültürü ve İslâm dininin tüm pozitif değerlerini taşıyan bir sentez olarak ortaya çıkmıştır. Esnaf yaşamına belirli kaideler getirerek, insanların maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını gidermeyi, toplumsal düzeni sağlamayı kendine amaç edinmiş bir sistemdir. Bunu gerçekleştirmek için de sanat, ticaret, dayanışma ve yardımlaşmayı yöntem olarak kullanmıştır.
Esnafın ticaret hayatını organize etmek üzere ortaya çıkan Ahilik; sosyal hayattaki, eğitim hayatındaki, askeri ve siyasi alandaki faaliyetleri ile günümüze kadar etkileri olan bir teşkilattır.

Özellikle Osmanlının kuruluşu dönemindeki siyasi etkisi önemlidir. Anadolu’da Ahilik Teşkilatı’nı Ahi Evran kurmuştur.

 

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.