Van’da 40 bin TL’ye çoban bulunamıyor!

Küçükbaş hayvan varlığında Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Van’da, baharın gelişiyle birlikte  çoban arayışları başaldı. İlde, besiciler ile çobanlar arasında sıkı pazarlıkların yaşanıyor. Besiciler 40 bin TL’ye kadar çıkarken çobanlar 70 bin TL istiyor.

Van’da 40 bin TL’ye çoban bulunamıyor!
VAN
Yayınlama: 30.04.2024
A+
A-

Havaların ısınmasıyla beraber Van’da koyunlar yaylaya çıkmaya başladı. Besiciler, 40 bin TL’ye sürülerine bakacak çoban bulamıyor.

İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi Hacı Osman Camii’nin önünde toplanan çobanlar, gelen sürü sahipleriyle uzun süren bir pazarlığa giriyor. Gün boyu cami ve çevresinde gruplar halinde bekleyen çobanlar ile sürü sahipleri uygun koşul ve fiyatların belirlenmesiyle anlaşmaya çalışıyor.

Birçoğu Van’ın ilçeleriyle çevre illerden geldiklerini belirten çobanlar, istedikleri fiyatların çok görülmesine anlam veremiyor. Çobanlar, güvenceleri olmadan koyun sürülerine aylarca dağlarda baktıklarını, yaşanan olumsuzluklara rağmen istedikleri rakamın çok görülmesine dikkat çekti.

Besiciler ise 40 bin TL vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını fazlasını vermenin de zor olduğunu dile getirdi.

“KOYUNLARIN YARISINI VERSEM ANCAK KURTARIR”

Sürüsüne çoban arayan Besici Tayyip Karabalık, “Özalp’ın Hacı Ali Köyü’nde 300 koyun 300 de kuzum var. 65 bin diyor, ben de dedim o parayı nasıl vereyim? Koyunların yarısını sana vereyim yarısı da bana kalsın. Bu böyle olmaz ki. Ben ayda 30-40 bin veririm. 5-6 ay boyunca yaylaya çıkaracak. Oğlum da yanında gidecek, yardım edecek.” ifadelerini kullandı.

65-70 BİNDEN AŞAĞI OLMAZ

Besicilerin tekliflerinin çok düşük olduğuna vurgu yapan çoban Şeref Teke, “Biz 70 bin diyoruz 65’e anlaşırız ama onlar diyor ki çoktur 30 veriyor. Biz de kabul etmiyoruz. Yarı yarıya bir fark var. Dağda, yaylada kalıyoruz, devamlı dışarıdayız. O fiyata gitmeyiz. Sigorta yok, izin 6 ayda 7 gün veriyor. 2 çoban gidiyoruz ama hasta olduğumuz zaman bir kişi kalıyor. 20 günde bir elbiselerimiz yıkanıyor. Yani çok zor bir meslek.” dedi.

Bir diğer çoban Cafer Memizade de herhangi bir güvencelerinin olmadığını belirterek, “Gece gündüz aralıksız çalışıyoruz. 30 bin para değil. Sigortamız yok, güvencemiz yok. 65 bin TL istiyoruz en az.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.