Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde etkinlik düzenlendi.
Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde gerçekleşen program 13. Üniversiteler Arası İletişim Fikirleri Yarışması kapsamında ödül almış olan eserlerden oluşan sergi açılışı ile başladı. Etkinlik kapsamında ayrıca “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku, Korsanla Mücadele Paneli” de yapıldı.
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) önceki yıllarda gerçekleştirdiği panelleri ve yarışmaları konu alan bir video gösteriminden sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bulunduğumuz zamanın bir zorunluluğu olarak dünyada büyük bir değişim, dönüşüm halinde olduğunu bu çerçevede Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin tek yönlü veya tek disiplinli bir eğitim modeli yerine disiplinler arası, yenilikçi ve girişimci bir bilim anlayışı hâkim olduğunu ifade etti.
Akademik anlamda bilgi üretirken fikri mülkiyet hakkına saygı duymaya, intihal yapmamaya dikkat etmenin çok önemli olduğunun altını çizen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Burada alanında uzman kişilerin ayrıntılarıyla belirteceği telif hakkı; kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kapsamda ‘Aklıma Bir Fikir Geldi’ yarışması vesilesiyle bir araya geldiğimiz gençlerimize, öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza telif hukuku konusunda farkındalık ve hassasiyet kazandırmaktadır” dedi.
Bu değerli amaca hizmet etmenin gençlerimizin geleceğinde önemli bir yer edindiğini ifade eden Rektör Şevli konuşmasında “Gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın kullanabileceği içeriklerin üretilmesine, radyo-televizyon yayıncılığındaki içerik üretimi, görsel basın ve internet haberciliği gibi platformlar kurulmasına, özellikle teknoloji temelli girişim yapan her paydaşımızı, her birimimizi, her öğrencimizi tüm imkânlarımızla destekleme noktasında biz de üniversite olarak elimizden gelen tüm katkıyı can-ı gönülden sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Fikri hakların daha etkin korunabilmesi için yasal düzenlemelerin yanı sıra telif hakları ve korsanla mücadele konusunda da bilinç oluşturmanın gerekliliği üzerinde duran Rektör Şevli, böyle bir panele ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Program kapsamında konuşma yapan Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Baş, yasaların sürdürülebilir uygulamalar olarak benimsenip telif hakkı bilincinin oluşturulmasında diğer kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversitelerle de iş birliği yapılmasının anlamlı bir farkındalık yaratacağı düşüncesinde olduklarını belirtti. Dekan Baş konuşmasında; “RATEM’in bu tür etkinliklerle nitelikli iletişim ve medya üretimini teşvik ederek alanında vizyoner insan kaynağı yetiştirme ve aynı zamanda toplumda fikir ve sanat eserlerinin korunması bağlamında bir bilinç oluşturma çabasını destekliyor, huzurlarınızda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Etkinliğin verimli olmasını dileyerek hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetçioğlu da yaptığı konuşma kapsamında RATEM’i tanıtarak işleyişi, temel gayesi ve sektördeki yeri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Konuşmaların ardından “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku, Korsanla Mücadele Paneli” için RATEM Bilişim Genel Müdürü Yusuf Gürsoy’un moderatörlüğünde Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, Kültür ve Turizm Uzmanı Hakan Evrim Tütüncü, RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Beyaz ve Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nergiz Karadaş Toktaş panelist olarak konuşma gerçekleştirdiler.
Panel kapsamında bir eserin üretim kısmında karşılaşılan durumları, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve eyleme geçerken izlenilen yöntemin yararları ve zararları örneklerle ele alındı. Panelistlerin yanı sıra konuklardan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nadi Günal da telif hakları konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
Program, panelistlerin konuşmalarının ardından yapılan soru-cevap ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Etkinliğe, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Hikmet Salman, Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, Adli Yargı İlk Derece Adalet Komisyonu Başkanı Eyüphan Kılıç, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, Genel Sekreter Cahit Tekin, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetçioğlu, RATEM Bilişim Genel Müdürü Yusuf Gürsoy, Kültür ve Turizm Uzmanı Hakan Evrim Tütüncü, RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Beyaz ile birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.