“Van, mobilyada teknolojiyi yakalayamıyor”

Van Marangozlar, Mobilyacılar ve Keresteciler Odası Başkanı Necmettin Toprak, Van’ın mobilya üretiminde teknolojiyi yeteri kadar kullanamadığını belirtti.

“Van, mobilyada teknolojiyi yakalayamıyor”
VAN
Yayınlama: 13.11.2023
A+
A-

Hız çağının yaşandığı günümüzde, teknolojiyi yeteri kadar kullanan kişi ve kurumlar her zaman bir adım önde oluyor. Her yerde olduğu gibi mobilya ve ahşap üretiminde de hızlı olmak çok önemli.
Teknolojik gelişmenin yeteri kadar yakalanmadığı Van’da, üretimin de istenildiği seviyede olmadığını belirten Van Marangozlar, Mobilyacılar ve Keresteciler Odası Başkanı Necmettin Toprak, en kısa zamanda Van’a yeni bir mobilyacılar sitesinin kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

“DEPREM GÖRMÜŞ 12 YILLIK DÜKKÂNLARDA ÜRETİM YAPIYORUZ”
Van Marangozlar, Mobilyacılar ve Keresteciler Odasında 27 meslek dalı ve 2 bin üyesi olduğunu söyleyen Toprak, “Van’ın sorunları ve sıkıntıları çok fazladır. Deprem görmüş 12 yıllık dükkânlarda üretim yapıyoruz. Teknolojiye uygun makinalarımız yok. İran, Irak, Azerbaycan sınırındayız. 1 buçuk milyon nüfusa sahip bir il, doğunun gözde ili ama maalesef meslek dalında çok eksiğimiz var. Teknolojiye uygun makinalarımız olmadı ğı için ihracat yapamıyoruz. Bir Kayseri ilinin binde biri kadar bile olamıyoruz. Çünkü orada devasa makinalar kullanılıyor.” dedi.

“GENÇLER VAN’DA İŞYERİ BULAMIYOR”
Van’da her ilçeye bir sanayinin açılması gerektiğine dikkat çeken Toprak, şunları söyledi:
“Her bir ilçenin bir sanayisi olursa e belediyeler de bu konuda bize yardımcı olursa işlerimizi de geliştirirsek ben eminim çırak da buluruz usta da buluruz. Çünkü gençler emek harcıyor işi öğreniyor. Gerekli belgelerini ve KOSGEP desteğini de alıyor ancak iş yeri açmak için dükkân bulamıyor. Eskiden teknoloji bu kadar gelişmemişti. Bizden önceki ustalar teknoloji bilmezdi ancak bugün eğer biz bu teknolojiyi yakalayamazsak şehrimiz gelişemeyecek ve geri kalacak. Van’da yaptırılan binaların mobilyaları ve kapıları başka illerden getiriliyor. Çünkü sanayisi gelişmiş illerde işler daha hızlı yapılıyor. Benim 2 ayda yaptığım işi başka ildeki adam 5 günde yapabiliyor. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Teknolojik makinaların rahat olarak kullanılabilmesi için iş yerlerinin 500 metrekare olması gerekiyor. Şuan Van’da 2 tane mobilyacılar sitemiz var, dükkânların en büyüğü 200 metrekaredir. Haliyle bu yerler eksik kalıyor. Onun için en acil işimiz sanayi olmalı, en kısa zamanda yeni bir mobilyacılar sitesini kurmamız gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.