Van İl Müftülüğünden örnek faaliyet

Van İl Müftülüğünden örnek faaliyet
VAN
Yayınlama: 15.07.2023
A+
A-

 

HABER. MELİKE AKBAL

Van İl Müftülüğü, bu sene hayata geçirdiği “Huzur Durakları” ve “Doğal İrşat” faaliyetleri ile camilere, Kur’an kurslarına ve dini sohbetlere gitme imkânı bulamayanlara ulaşmayı hedefliyor.


Çeşitli irşat ve dini faaliyetlerde bulunan Van İl Müftülüğü; cami, Kur’an kurslarında manevi yönde insanların sorun sıkıntılarını çözüyor. Bunun yanında bu yıl hayata geçirilen “Huzur Durakları ve “Doğal İrşat” çalışmaları ile de ulaşamadıkları insanlara ulaşmaya çalışıyor.


Yapılan faaliyetler hakkında konuşan Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, camiye ve Kur’an kurslarına yolu düşememiş olan vatandaşlara ulaşmak amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti.


Şık, “Kur’an kursuna yolu düşmemiş olan kardeşlerimiz camiye gitmekte tereddüt eden kardeşlerimiz gitsem de kimseyi bulamam düşüncesi ile geri dönmüş kardeşlerimiz, bu caddelerden sokaklardan geçerken bu duraklardan bir tanesi belki dikkatini çeker diye düşündük. Hem çaylarını, kahvelerini içiyorlar, soruları varsa soruyorlar. Arkadaşlarımız mümkün mertebe onlara yardımcı olmaya çalışıyor yani tamamıyla insanlarımıza her yönüyle ulaşalım amacıyla kurulmuş çadırlardır. İnşallah faydalı olur diye düşünüyoruz. Nitekim gelen vatandaşların büyük bir kısmı bu anlamda memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Tabii farklı düşünen kardeşlerimiz de olabilir, onlara da elbette tepki göstermiyoruz. Biz bunu denedik eğer daha iyi bir noktaya varacak olursa bunlar ileride bir ofis tarzına da dönüşebilir. Daha kalıcı, daha hoş mekânlar içerisinde; kitapların bulunduğu güzel bir ortamın bulunduğu bir yere dönüştürülecek olursa, yaz kış demeden arkadaşlarımız, vaizlerimiz oralarda görev yapmak suretiyle bizzat halkın içerisinde, sokaklarda, sosyal alanların merkezlerinde noktalar oluşturmuş olacaklar. Bu hizmeti inşallah daha ileri bir safhaya ulaştırmış olacağız. Şuan 3 merkez ilçede çadırlarımızı kurduk. Bir tanesini Edremit ilçemize taşıdık, bir tanesi İpekyolu ilçesinde diğeri de İpekyolu ilçesi sınırları içerisinde ama Tuşba ilçe müftülüğüne bağlı hizmet vermektedir.” dedi.


“Doğal İrşat faaliyetleri ile vatandaşların ayağına gidiyoruz”
“Doğal İrşat” faaliyetleri ile iş yerlerinde, evlerde ve ayaküstü şekilde dini irşat yapıldığını belirten Şık, şunları söyledi:
“Bir konferans, sohbet halkası, seminer şeklinde değil de tamamıyla hayatın içerisinde bir ekip oluşturduk.

Arkadaşlarımız dükkânlara giriyorlar hatta belki de toplum nezdinde ‘hocanın burada ne işi var?’ diyebileceği alanlara dahi giriyorlar. Kaldırımlarda, parklarda hatta ev ziyaretlerinde; hayat devam ederken oralarda bulabildikleri, karşılaştıkları insanlara oturup onlara Kur’an ve sünnetin özünden yola çıkarak İslamiyet’i anlatan bir ekibimiz de var. Hatta bu daha çok faydalıdır. Çünkü duraklarda sabitsiniz ve insanlar gelirler ve gelmezler ama bu doğal irşat faaliyeti gezici olduğu için siz kendi yerinizde iken bile bizim kardeşlerimiz size geliyorlar, kendilerini anlatıyorlar bir derdiniz varsa dinliyorlar, dini sorularınız varsa cevaplandırıyorlar. Kısacası bir manevi kontak kurulmuş oluyor. Bu da hem bereketli olmuş oluyor ve daha içten olmuş oluyor. Çünkü diğer büyük organizasyonları yaptığınız zaman ister istemez işin içine resimler girebiliyor, şekilcilik ön plana çıkabiliyor ama bu doğal irşat faaliyetinde ise tamamıyla gönül gönüle bir durum ortaya çıkıyor. Bu da ayrı bir faaliyet alanıdır. İnşallah eğer bereketini hep beraber görme imkânımız olursa, belki bu doğal inşaat faaliyeti de huzur durakları da artarak devam eder diye düşünüyorum.”
“Hiçbir arkadaşımız siyasi ve herhangi bir dini akımın fikirlerini anlatmıyor”

Yapılan faaliyetlerde siyasi söylem ve herhangi bir akımın fikrinin savunulmasının söz konusu olmadığını belirten Şık, “Biz arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz, hem doğal irşad faaliyetinde hem de huzur duraklarında asla ve asla siyaset konuşulmasın, asla ve asla herhangi bir meşrebin bir mezhebin dini akımın söylemleri ön plana çıkarılmasın. Kur’an ve sünnet neyse ana kaynak ihtilaflardan ve tartışmalardan uzak İslamiyet’in özü neyi gerektiriyorsa bu özü bizim insanlarımıza hatırlatmamız lazım. Çünkü eğer var olan bu ihtilaflarla tartışmalarla siz dini anlatmaya çalışırsanız bunun altından kalkmanız mümkün değildir. Sadece demagojik bir söylemle birbirimizi kırmaya ve birbirimizi eleştirmeye devam ederiz ama hiçbir şekilde sonuç alamayız. Kendimizi, ideolojimizi, düşüncelerimizi karıştırmadan, dünyamızı karıştırmadan Allah’ın dinini gerektiği şekliyle anlatabilme becerisini ortaya koyduğumuz zaman Allah’ın buna bereket ihsan edeceğini düşünüyoruz. İnşallah muvaffak oluruz diye Rabbimizden niyaz ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.