Van Ferit Melen Havalimanı kapanacak mı? Kapanmayacak mı?

Van Ferit Melen Havalimanı havaların ısınması ile beraber tadilata girecek. Peki havalimanı kapanacak mı? İşte cevabı…

Van Ferit Melen Havalimanı kapanacak mı? Kapanmayacak mı?
VAN
Yayınlama: 25.01.2024
A+
A-

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yapılacak pist yenileme çalışmaları nedeniyle 3 ay boyunca uçuşların yapılamayacağı haberinden sonra DHMİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada uçuşların devam edeceği belirtildi. Ancak uçuşların nereden yapılacağına ilişkin bilgi verilmedi. Konuyla ilgili bilgi veren havalimanı yetkilileri ile ihaleyi alan şirket yöneticileri ise çalışmalar esnasında havalimanının 3 ay boyunca uçuşlara kapatılacağını doğruladı.

“PİST YENİLEME VE TADİLAT MUTLAKA YAPILMALI”

Havalimanında yapılacak çalışmalara ilişkin konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, “Geçen yıl ödemesi çıkmamıştı ama bu yıl ödeneği de çıktı, ihalesi de yapıldı. Vanlı bir işletme, yatırımcı inşaat firması ihaleyi aldı. 3 ay yani 90 gün içerisinde bitirme şartıyla ihale yapıldı. Maalesef sezonun başında, pik sezonu dediğimiz dönemde tadilat başlayacak. Hava şartları uyarsa Nisan ya da Mayıs ayında başlayacak. 3 ay içerisinde yüklenici firma, pistin tadilat ve tamiratını yapacak. Elzemdi, mutlaka yapılmalıydı. Allah muhafaza uçak kırılmalarına sebebiyet verecek bir dereceye gelmişti pistlerin arızası. 3 ay içerisinde bu tadilatı yapıp teslim edecekler. O süre içerisinde de alternatif bir havaalanı belirlenecek. Geçen yıl yapılsaydı Muş’a karar vermişlerdi. Hangi havaalanı alternatif seçilecek bu yıl daha öğrenemedik, yeri netleşmedi. Öyle durumlarda da uçaklar Van havaalanına inmiş gibi o alternatif havaalanına inecek ondan sonrası karayoluyla seyredecek” demişti.

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA GELDİ

DHMİ’nin açıklamasından sonra Ferit Melen Havalimanı yetkilileri ve ihaleyi alan şirket yöneticileri ile yapılan görüşmelerde soru işaretleri giderilmedi. Yetkililer pistin havalar ısınınca kesin olarak onarıma alınacağını belirtirken şirkette bunu doğruladı. Şirket yöneticileri, ihaleyi aldıklarını ancak işe ne zaman başlanacağına dair bir bilgi verilmediğini belirterek, “Pistin mevcut durumu tehlike oluşturuyor, kesinlikle yenileme gerekiyor. İhaleyi aldık ve pisti yenileyeceğiz. 3 ay sürecek çalışmalar esnasında uçuşların yapılması imkânsız görünüyor. Havalar ısınınca başlanacak dendi ancak DHMİ’den bize ne zaman başlayacağımıza ilişkin bilgi verilmedi.” ifadelerini kullandı.

HAVALİMANI YETKİLİLERİ CEVAP VERMEKTEN KAÇINDI

Pistin yenilenmesi haberlerinin doğru olduğunu kabul eden Havalimanı yetkilileri ise sorulan “Havalimanı kapanacak mı? Uçuşlar duracak mı, durmayacaksa nerede ve nasıl devam edecek? Alternatif pist yapılacak mı?” gibi soruları yanıtlamaktan kaçındı.

Van’da uçaklar için risk oluşturan mevcut pistin mutlaka yenilenmesi gerektiği, alternatif pistin de bu sürede yapılamayacağı belirtildi. Seçim sonrası çalışmaların başlanacağı ve uçuşların 3 ay boyunca başka bir havalimanından yapılacağı bekleniyor.

Kaynak: Haber Gürpınar – Cebrail Temur

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.