Van Emlakçılar Odası Başkanı Özdek uyardı: Van’daki konut sayısı ihtiyacı karşılamıyor

Okulların ve üniversitelerin başlamasına sayılı günler kala Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek’ten önemli bir uyarı geldi. Özdek, Van’da ciddi bir konut sıkıntısının yaşanacağına dikkat...

Van Emlakçılar Odası Başkanı Özdek uyardı: Van’daki konut sayısı ihtiyacı karşılamıyor
VAN
Yayınlama: 07.09.2023
A+
A-

Okulların ve üniversitelerin başlamasına sayılı günler kala Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek’ten önemli bir uyarı geldi. Özdek, Van’da ciddi bir konut sıkıntısının yaşanacağına dikkat çekti.


Van; yılardır imar, alt yapı ve konut eksikliği gibi sorunlarla boğuşuyor. Şehrin kent merkezine sıkışmış olması özellikle konut sorununu beraberinde getiriyor. Yaşanan bu sorun okulların ve üniversitelerin açılması ile daha da artmaktadır.


Yaşanan konut sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, Van’da kiralık konut anlamında çok ciddi bir sıkıntının olduğunu, Van her gün orantısız güç alan bir il olduğunu ve bu nüfus artışına göre konut stokunda da bir erimenin söz konusu olduğunu söyledi.


“Kiralarda hadsiz bir artış söz konusudur”
Van’da konut bulunamadığını ve insanların barınma haklarını elde edemediğini ifade eden Özdek, şunları söyledi:
“Bir eve birden çok kiracı sahip olmak istiyor. Dolayısıyla Van’da şu an ciddi bir konut eksikliği söz konusudur ve kiralarda da hadsiz bir hadsiz söz konusu olmuştur. Şu an en basit bir evde 12 ile 15 bin TL arasında bir kira talep edilmektedir. Bu da Van’ın ne kadar büyük bir kaos içerisinde olduğunu göstermektedir. Vatandaşlarımız çok zor duruma düşmüş ve sıkıntıya düşmüşlerdir. Buraya gelen öğrenci, öğretmen, polis, memur ve dışarıdan gelen her vatandaşımız Van’da kiralık ev sorunu yaşamaktadır. Bu sorun her geçen gün artmaktadır ve büyümektedir. Bunun çözümü ise acil ve ivedi olarak imarda bir değişiklik yapmak, büyükşehir belediyesinin hemen ivedi olarak adımlar atması gerekmektedir. Burada yatırım yapmak isteyen müteahhitlerin önünü açmamız lazım. Burada konut sayısını çoğaltmamız lazım. Konut sayısı çoğalırsa en azından vatandaşlar kiralık ev bulabileceklerdir.”
“Van’da yaşanan konut sıkıntısına karşı STK, valilik ve büyükşehir belediyesinin adımlar atması lazım”
Van’da insanların çoğunun asgari ücretle geçimlerini sağladığına değinen Özdek, “Artan kira fiyatlarının en önemli nedenlerinden bir tanesi de konut sayısının az olmasıdır bu durum hem ev sahiplerini hem de kiracıları sıkıntıya sokmaktadır. Şu an birçok ev sahibi eski kiracılarını çıkarıp yeni kiracıları bulmanın planlarını yapmaktadırlar. Bu da bir kaos ve sıkıntıdır. Acilen konut sayısının artması ve imar değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Ancak kent bileşenlerinin herhangi bir adım atmaması beni üzmektedir. Bugün Van’da bu kadar konut sıkıntısı varken hiçbir STK, büyükşehir belediyesi ve valilik bir adım atmaması büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısacası vatandaşlarımızı kiralık ev konusunda rahatlatmamız gerekmektedir, yatırımların önünü açmamız lazım. Van’da konut sayılarını artırmamız lazım, altyapı üst Yapı sorunlarını çözmemiz lazım. Van’da bakir arazilerimiz çok fazladır. Ancak imardan dolayı sıkıntı söz konusudur. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bir araya gelerek bu sorunların ortadan kalkması için imardaki sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor ki vatandaşlar yeni konutlar elde etsin, yatırımcılar yeni konutlar üretsin.” dedi.


“Konut sıkıntısı önümüzdeki günlerde daha da artacaktır”

Özdek, “Ne bir öğrenci ne de bir öğretmen şu an Van’da kiralık ev bulamıyor bu da barınma sorununu ortaya çıkarıyor bunlar daha da büyüyecek sorunlardır. Van’da artık ev bulma imkânsız bir hal almaya başlayacaktır. Dolayısıyla bir an önce ivedilikle adımların atılması gerekmektedir. Çünkü vatandaşlar ciddi anlamda bir barınma sıkıntısı yaşamaktadır, bu sıkıntıların ortadan kalkması için büyükşehir ve valiliğin acilen adımlar atması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“Yurtlara başvuran bütün öğrencilerimizi yurtlara yerleştireceğiz”
Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre bu sene de geçen sene gibi yurtlara başvuran bütün üniversite öğrencilerinin yurtlara yerleştirileceği ve bu konuda herhangi bir barınma sıkıntısının olmayacağı ifade edildi.

 

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.