Uzmanından çocuklarını okula gönderecek Vanlı ailelere tavsiyeler

Okulların açılması havaların soğuması ile birleşince, kalabalık ve kapalı ortamda yaşayan çocukların hastalığı birbirlerine bulaştırmaları da daha sık gerçekleşiyor. Uzmanlar bu konuda velileri uyarıyor

Uzmanından çocuklarını okula gönderecek Vanlı ailelere tavsiyeler
Yayınlama: 05.09.2024
A+
A-

Sonbaharla birlikte milyonlarca 1. sınıf ve okul öncesi öğrenciler için ilk ders zili çaldı. Okulların açılmasıyla birlikte yaz aylarında görülmeyen pek çok hastalığa yeniden rastlanmaya başlandı. Kapalı ortamda saatlerce bir arada bulunmak bu hastalıkların bulaşmasını kaçınılmaz kılıyor. Özellikle küçük yaştaki çocukları daha fazla etkileyen bu hastalıklar aileleri telaşlandırıyor.
Peki önümüzdeki süreçte okul çağı çocuklarında hangi hastalıklarla karşılaşılabilir? Hangi aşamada hekime başvurmak gerekiyor? Korunmak için neler yapılmalı?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Bedir merak edilenleri Gürpınar Haber’e anlattı. Bedir; “Eylül ayının gelmesiyle birlikte okullar tekrar açılıyor. Bu vesileyle 2024-2025 eğitim öğretim yılında tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar diliyoruz. Eylül ayıyla beraber viral solunum yapan patojenlerde artış, havanın soğumasıyla beraber solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerde artış olması nedeniyle havaların soğumasıyla beraber enfeksiyöz hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, gribal enfeksiyonlar daha sık beklenmekte. Buda ailelerde bir kaygı yaratmaktadır” dedi.

“Çocuklar okul döneminde daha çok hasta oluyor”

Çocukların okula başlayınca daha sık hasta olduklarına dikkat çeken Bedir, şunları söyledi:

“Sürekli sık sık hastalık geçiriyorlar. Bunları engellemek adına bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Birincisi çocukların el yıkama alışkanlığının olması ve sık sık ellerini yıkıyor olmaları bir zemin nedeniyle yada enfekte bir zeminden, enfekte bir alandan dokunma yoluyla aldıkları viral ve bakteriyel virüsleri düşürmek açısından oldukça önemlidir. İkinci olarakta kapalı bir ortamda bir çok bireyin uzun süre aynı alanı paylaşması ve solunum yolunun artışı açısından bir risk faktörüdür. Dolayısıyla mutlaka teneffüs aralarında, sınıfların yeterince havalandırılmasıda önemli bir konudur. Bunun dışında hasta bireylerin ateş, öksürük, burun akıntısı, gribal enfeksiyon gibi enfeksiyon bulguları gösteren bireylerin aileri tarafından izole edilip, bulaştırıcılık sürecince okula gönderilmemesini yine sınıftaki diğer çocukların hastalanmasını azaltmak açısından önemli bir konudur. Gereği halinde öğretmenlerin solunum yolu enfeksiyonu semptomları gösteren çocukları ailelerine haber vererek bu çocukların birkaç gün istirahat etmesini, gerekirse bir doktor kontrolünde bulunmasını önermeleri sınıftaki diğer çocukların hasta olmasını azaltmak açısından da önem arz ediyor. Tabi bazı takviye gıdalarda gribal enfeksiyonların sıklığını azaltmak konusunda başarılı bulunmuş. Bunlardan bir tanesi Afrika Sardunyası, bir tanesi Kara Mürver, bir diğeride Betagulukan. Takviye olarak Betagulukan ve Afrika Sardunyası kullanımı C vitamini, Karamürver kullanımı bu saydıklarımdan herhangi birinin kullanımı gribal enfeksiyonların azaltılması noktasında oldukça etkili olacaktır. Özellikle Eylül ve Mart aylarında çocukların Kara Mürver yada Afrika Sardunyası gibi bir takviye kullanılması gribal enfeksiyonlarda yaklaşık yüzde 40 kadar bir düşüş sağlama başarısı gösterebilir. Tabi burada en önemli ve hayati konu çocukların el yıkama alışkanlığının olması. Sık sık ellerini yıkıyor olmaları ve hasta bireylerin zamanında izole edilmiş olması ve kapalı alanların yeterince havalandırılması hastalıklardan korunma ve önleme açısından en etkili yollar olacaktır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.