Üç ülke daha Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı

İspanya, İrlanda ve Norveç katil İsrail’in büyük bir katliama imza attığı Filistin’in devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu.

Üç ülke daha Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı
Yayınlama: 22.05.2024
A+
A-

Stoere yaptığı açıklamada “Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, yani iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor” dedi. İspanya Başbakanı Sanchez ise tanıma tarihi olarak 28 Mayıs’ı işaret etti.

Norveç hükümeti Filistin’i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanıyacağını duyurdu.

NORVEÇ TANIMA KARARI ALDI

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Norveç hükümeti, Norveç’in Filistin’i bir devlet olarak tanımasına karar verdi.” dedi.

.On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirten Store, bunun, “yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet” olduğunun altını çizdi..

“KALICI BİR ÇÖZÜM SAĞLANMALI”

Hükümetten yapılan açıklamada, Norveç’in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı vurgulanarak Filistin’in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç’in, Orta Doğu’daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı bildirildi.

Açıklamada, Filistin’in, Avrupa’daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanınacağı belirtildi.

İspanya 28 Mayıs’ta Filistin’i tanıyacak

İspanya Başbakanı Sanchez de ülkesinin 28 Mayıs’ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı.

İsrail ise Filistin devletini tanıyacağını duyuran İrlanda ve Norveç’teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı.

İrlanda Başbakanı Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını açıkladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.