Tarım ve hayvancılığın azalması Van Otlu Peynir fiyatlarını da arttırdı

Tarım ve hayvancılığın azalması Van Otlu Peynir fiyatlarını da arttırdı
VAN
Yayınlama: 07.10.2023
A+
A-

 

Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar birçok ürünü etkilediği gibi Meşhur Van Otlu Peyniri de etkiliyor. Eskiden herkesin kahvaltı sofrasında bulunabilen otlu peynirin kilo fiyatı 200-250 TL’ye kadar yükseldi.


Van’ın önemli değerlerinden olan ve ilkbahar aylarında dağların yüksek kesimlerinde toplanan çeşitli şifalı otlarla sütün buluşmasıyla yapılan otlu peynir, Türkiye’nin her tarafından yoğun ilgi görüyor. Van’ın tescilli ürünü olan otlu peynir, haziran ayında taze bir şekilde evlerin bodrum katlarında veya serin yerlerde bekletiliyor. Burada bekletilen peynirlerin süzülmesinin ardından yüzde 30-35 civarında fire veriyor. Bir süre salamura veya toprak altında bekletilen peynirler daha sonra çarşı-pazardan müşterilerine ulaşıyor. Van otlu peyniri, bu yıl 200-250 TL arasında değişen fiyatlarına ilde ve il dışında çokça tercih ediliyor.


“Peynir fiyatı 200-250 TL arası değişiyor”
Van otlu peyniri hakkında konuşan Yunus A. isimli esnaf, “Salamura peynirin kilogram fiyatı 200 TL‘dir. Gömme peynirin fiyatı 230-250 arası değişiyor. Peynir gelmediği için fazla kar etmiyoruz 5-10 lira kar ediyoruz. Müşterilerimiz en fazla gömme peynir tercih ediyor. Gömme peynirimiz lezzetlidir, fiyatı da 230 TL’dir. Kış sezonuna girdiğimiz için peynir şuan üreticiden peynir gelmiyor. Onun için fiyatlar artıyor. Bir de yakıt fiyatlarının artması ister istemez peynir fiyatlarını yükseltiyor.
“Van otlu peyniri yeteri kadar tanıtılmıyor


Koyun sütü ile yapılan peynirin inek sütü ile yapılan peynirden daha pahalı olduğuna dikkat çeken Burhan A. İsimli esnaf ise şunları söyledi:
“En meşhur peynirimiz Norduz Koyunun sütü ile yapılan peynirdir. Bu peyniri tereddütsüz alabilirsiniz. Bir kilo peynirin 200-250 TL olması bazılarına yüksek gelebilir ancak tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar ve girdi maliyetlerindeki artış peynir fiyatlarını ister istemez arttırıyor.
Yüz yıldır otlu peynirimiz var ancak yeteri kadar tanınmıyor. İlimizde 8 milletvekilimiz var ancak buna rağmen Van Otlu Peyniri bir gün olsun meclis gündemine gelmemiştir. Siyasetçi halkın içinde olmalı ve halkın sıkıntılarını dinlemelidir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.