Tarihe direnen yapı: Hoşap Kalesi

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Hoşap mevkiinde yer alan Hoşap Kalesi, geçen yıllara rağmen ihtişamını koruyor.  

Tarihe direnen yapı: Hoşap Kalesi
VAN
Yayınlama: 16.02.2024
A+
A-

Van’ın Gürpınar ilçesinde, Van-Hakkâri karayolu üzerindeki Hoşap(Güzelsu)’da yer alan Hoşap Kalesi, Van’a 60 kilometre, Gürpınar ilçe merkezine ise 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Hoşap Suyu’nun kuzeybatısında sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulan kale, iç kale ile bunun kuzeyindeki dış kaleden oluşmaktadır. Geçmişi itibariyle Urartu Devletine kadar uzanan kale, Osmanlı Devleti’ne tabi Mahmudi Beyleri’nin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaşmıştır.

İç kale giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Mahmudi Süleyman Bey tarafından, H. 1052 (1643) tarihinde yaptırılmıştır. Dış kale surları arazinin yapısına göre şekillenmiş doğu, kuzey ve batıdan dolanan surlarla çevrelenmiştir. Doğu surları kısmen, batıdakiler ise büyük ölçüde yıkılmış durumdadır. Surları destekleyen burçlardan bazıları günümüze gelmiş, ayrıca doğu ve batıdaki kapıları tamamen yıkılmıştır.

En üst ve doğu kesimde seyir köşkü, bunun hemen batısında harem ve en batı uçta da selamlık yer almaktadır. Mescid, zindan, fırın ve sarnıç iç kalenin diğer yapılarıdır. XIX. yüzyıl ortalarında terkedilmiş olan kale, içerisindeki yapılarıyla günümüze büyük ölçüde sağlam olarak gelmiştir. Bu nedenle bölgenin dikkat çeken sembol yapılarından birisidir.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI” 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmeye başlanan kale ile ilgili Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Tarihi Hoşap Kalesi’ni restore ediyoruz. İlimizin önemli turizm destinasyonlarından biri olan tarihi Hoşap Kalesi’ni Selçuklu ve Osmanlı mimarisine uygun olarak restore ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.