Sosyoloji dersinde Ubeyde ve Superman karşılaştırılmasına öğrenciden ‘harika’ cevap!

İsrail’in Filistin’de soykırımları bir ayı aşkın süredir şiddetle devam ediyor. Tüm dünyada savaşa ilişkin tepkiler büyürken Sosyoloji dersinde ilginç bir diyalog yaşandı. Ebu Ubeyde ve Superman karşılaştırması sosyal medyada gündem oldu.

Sosyoloji dersinde Ubeyde ve Superman karşılaştırılmasına öğrenciden ‘harika’ cevap!
Yayınlama: 16.11.2023
A+
A-

HABER7

İsrail’in Gazze’de bir ayı geride bırakan şiddetli saldırıları savaş suçu niteliğinde. İsrail’in adeta açık hava hapishanesi haline getirdiği Gazze’de işlediği soykırıma ise sosyal medyada ve birçok ülkede tepkiler çığ gibi büyüyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzedin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise bir sosyoloji dersinin konusu oldu. Öyle ki sınıfta Ebu Ubeyde ve Superman karşılaştırması ilginç diyaloglara yol açtı. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık ile öğrencisi arasında gerçekleşen ‘süper kahraman’ sorusu ve cevabı sosyal medyada gündem oldu.

‘SÜPER KAHRAMAN’ SORUSU GÜNDEM OLDU!

Bitlis Eren Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık, öğrencilerine ‘Marvel karakterleri ile Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde’yi kimlik kavramı üzerinden sentezleyin’ şeklinde bir soru yöneltiyor. Öğrencilerin konuyu araştırmasını istemesiyle birlikte çeşitli kaynaklardan araştırma yapan öğrenciler soruyu çok farklı cevaplar ile değerlendirdiler. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Palabıyık gelen cevapları toparlayıp özet haline getirerek sosyal medya hesabından paylaştı. Palabıyık gelen cevaplardan ‘namaz kılan superman’ görselini de ekleyerek sosyal medya hesabından bu diyaloglara yer verdi. Verilen cevaplar ise sosyal medyada öyle ilgi çekti ki AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel’de konuya dahil olarak bir yorumda bulundu.

Bugün, “Küreselleşme ve Kimlik” dersinde öğrencilerime bir soru sordum ️️️

“#Marvel kahramanları ile #Ebu_Ubeyde’yi kimlik kavramı üzerinden sentezleyin” dedim ️️️
Öğrencim @Lavinia_6515’ten gelen #Superman’lı cevap harikaydı:

“Hocam, #Ebu_Ubeyde, Emperyalizmin… pic.twitter.com/aiuDpsHHV9

— Adem Palabıyık (@adem_palabiyik) November 13, 2023

“MAHALLE ARASINDA OYUN OYNAYAN ÇOCUKLARIN SÜPER KAHRAMANI”

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık sorusuna gelen cevabı sosyal medyadan hesabından şu ifadelerle paylaştı;

“Bugün, “Küreselleşme ve Kimlik” dersinde öğrencilerime bir soru sordum

“#Marvel kahramanları ile #Ebu_Ubeyde‘yi kimlik kavramı üzerinden sentezleyin” dedim

Öğrencim @Lavinia_6515’ten gelen #Superman’lı cevap harikaydı:

“Hocam, #Ebu_Ubeyde, Emperyalizmin ürettiği tüm sahte kahramanların foyasını meydana çıkardı, küresel emperyalizme diz çöktürdü. #ABD’nin, #Rambo yalanıyla büyüyen nesiller, alnında “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” yazan bandajı, yeşil kamuflajı ve yüzünü örten kırmızı kefiye’siyle gerçek bir özgülük savaşçısıyla tanıştı. Mahalle aralarında süper kahraman oyunları oynayan çocuklar artık Ebû Ubeyde ismini kullanmaya başladı. #Ebu_Ubeyde ete, kemiğe, kimliğe çoktan büründü. Ve #Superman’a da namaz kılmayı öğretmiş“…

PALABIYIK: “DERSİMİZİN KONUSU OLDU”

Haber7’ye konuşan Adem Palabıyık, “Biliyorsunuz günlerdir İsrail sistematik bir şekilde Gazze’de katliam işliyor. Kadınları ve çocukları özellikle ortadan kaldırarak, onların canlarına kıyarak ve onları şehit ederek aslında Gazze’deki hayatın sona ermesini istiyor. Bunun arkasında elbette birçok sebep var ama en önemli sebep saçma bir Yahudi kehanetidir. Hitlerin İkinci Dünya Savaşında yaptığı katliamın aynısını şimdi Yahudiler Müslümanlara yapıyor. Bu katliama, özellikle Müslüman devletlerin sessiz kalması Gazze meselesinin bir an olsun gündemimizden çıkmamasına sebep oldu. Ve sosyoloji güncel ile ilgilendiği için bu konu hemen hemen her dersimizin bir parçası haline geldi. Ben de kendi dersimde özellikle kuramlardan bahsederken kimlik tartışmaları üzerinde durdum. Bu tartışmaları güncelleştirme üzerinden değerlendirmek istediğimizde Müslüman kimliğini o dersin konusu haline getirdik. Müslüman kimliğinin en önemli bileşeni olan Cihat pratiğini Gazze üzerinden tanımlamaya çalıştık.”

“SAHTE KAHRAMANLARIN MASKESİ DÜŞTÜ”

“Elbette her sürecin bir kahramanı olduğu gibi Gazze sürecinin de en önemli kahramanlarından biri Ebu Ubeyde oldu. Ebu Ubeyde, emperyalistlerin bize dayattığı bütün kahramanların maskesini düşürdü ve onların kahramanlık hikayelerini altüst etti. Bu sebepten öğrencilerime özellikle kimlik tartışmaları üzerinde Müslüman kimliğini ele almalarını, batının yani emperyalizmin ürettiği sahte kahramanları karşılaştırmalarını ve bir sentez yapmalarını istedim. Bunun üzerine öğrenciler araştırma yapmışlar, çeşitli analizler ortaya koymuşlar ve konuyu daha iyi nasıl anlatabiliriz isterseniz düşünmüşler. Tabii ben bu kadar ilgileneceklerini bilmiyordum. Sonrasında yani dersin sonunda doğru kendi analiz ve sentezlerini ortaya koymaya başladılar.”

“PELERİNİNİ NAMAZ KILMAK İÇİN…”

“Öğrencilerin üzerinde durduğu en önemli nokta Ebu Ubeyde’nin gerçek bir kahraman olduğu ve Hollywood filmlerindeki savaş sahnelerinden üretilen sahte kahramanları meydan okuduğuyudu. Kimlik üzerinden tanımlanan karakter olan Ebu Ubeyde temalı konu bağlamında bir öğrenci çok ilginç bir görsel paylaştı. Superman’in pelerinin aslında Superman’in namaz kılmak için kullandığı bir aygıt olduğuna dair bir fotoğraf gösterdi. Ve sonrasında şunu ekledi “Hocam Ebu Ubeyde sadece emperyalizme diz çöktürmedi aynı zamanda Marvel kahramanlarına da namaz kılmayı öğretmiş”. Bu analiz çok hoşuma gitmişti. Ben de bunu sosyal medya hesabımdan paylaştım, paylaşımdan kısa bir süre sonra sosyal medyanın gündemi paylaşım ile doldu, taştı ve kısa sürede hem binlerce izlenme oranının hem de yüzlerce beğenilme oranının arttığı görüldü.”

“BU BİR FARKINDALIK”

“Hatta sanatçı ve AK Parti Milletevikili Yücel Arzen bey bir mesaj göndererek çalışmanın Şener Özmen’e ait olduğunu ve paylaşımımı görünce çok etkilendiğini belirtti Yücel bey. Kendisine de teşekkür ediyorum. Elbette üniversite gençliğini bu konuda bilinçlendirmek bizler için çok önemli bir görev ve misyondur. Öğrencilerimizin bu farkındalığı elde etmiş olması beni ayrıca mutlu ediyor. Ülkemizdeki bütün akademisyenlerimizi özellikle de sosyal bilim alanında çalışan hocalarımızı bu farkındalığı öğrencilerine anlatmalarını temenni ediyorum, öğrencilerime de bu kadar yoğun gündem içerisinde bir farkındalık oluşturmak adına samimiyetle ortaya koydukları o çabadan dolayı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.