Netanyahu’nun Mısır lobisi tutmadı

AB liderleri, Netanyahu’nun “Gazzelileri kabul etmesi için Mısır’a baskı yapın” talebini reddederek, “Mısır’ın tutumu çok net.” dedi.

Netanyahu’nun Mısır lobisi tutmadı
Yayınlama: 31.10.2023
A+
A-

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazzelileri kabul etmesi için Mısır’a baskı yapması için AB’de lobi çalışması yürüttü. Söz konusu olaylar hakkında bilgi sahibi yetkililere göre; Netanyahu Avrupalı liderleri Gazze’den mültecileri kabul etmesi için Mısır’a baskı yapmaya ikna etmeye çalıştı.

AB LİDERLERİ ÖNERİYİ REDDETTİ

Financial Times’a konuşan bu yetkililer, Netanyahu’nun geçen hafta Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde ortaya attığı bu fikrin, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu ülkeler tarafından Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB liderler zirvesi öncesinde özel görüşmelerde gündeme getirildiğini söyledi.

Ancak başta Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere önemli Avrupa ülkeleri, Mısırlı yetkililerin Gazze’den geçici bir süre için bile olsa mülteci kabul etme fikrine karşı sürekli direnç gösterdiğine işaret ederek bu öneriyi gerçekçi bulmayarak reddetti. Avrupalı liderler, Mısır’ın potansiyel rolünün zirvede tartıştı ve Mısır’ın Gazze’ye geniş çaplı insani yardım sağlanmasında rol oynaması ancak mültecileri kabul etmesi için baskı yapılmaması konusunda anlaştı.

MISIR NEGATİF

Kahire yönetimi, İsrail’in Filistinlilerle olan sorunlarını Mısır’a yüklemek için krizi kullanmaya çalışacağı yönündeki endişelerini yüksek sesle dile getirmişti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi bu ay yaptığı açıklamada ülkesinin “Filistin meselesini askeri yollarla ya da Filistinlilerin topraklarından zorla göç ettirilmesi yoluyla tasfiye etmeye yönelik her türlü girişimi reddettiğini ve bunun bölge ülkelerinin zararına olacağını” söylemişti.

Konuyla alakalı konuşan Batılı bir diplomat, “Netanyahu, Mısırlıların en azından çatışma süresince Gazzelileri kabul etmesi olduğu konusunda oldukça ısrar etti. Ancak biz bunu pek ciddiye almadık çünkü Mısır’ın tutumu her zaman çok netti ve bunu yapmayacaklar.” dedi.

Yetkilİ, Gazze’den Mısır’a yaralıların getirilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü ancak bir anlaşmaya varılacağının kesin olmadığını söyledi. Yetkili, “Türkler gerekirse bir sahra hastanesi kurmayı teklif ettiler. Sahra hastanelerini Kuzey Sina’ya taşımayı planlamıyoruz ancak Gazze’den Mısır’a sevk yolunu güçlendirmek için teknik destek sağlamayı teklif ediyoruz. Mısırlılar da Refah’ta bir triyaj tesisi kurdular ve bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un Gazze’den ayrılmak isteyen sivillerin güvenli geçişini desteklediğini ancak “Filistinlilerin Gazze Şeridi dışına zorla yerleştirilmesini” desteklemediğini açıklamıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.