Kömürcü esnafı: Yardım kömürünü biz dağıtalım

Son yılların en durgun sezonunu geçiren kömürcüler, Aile ve Sosyal Politikalar tarafından dağıtılan yardım kömürlerinin kendileri tarafından dağıtılmasını talep etti. Van’da doğalgazın yaygınlaşması ve kırsal mahallere...

Kömürcü esnafı: Yardım kömürünü biz dağıtalım
VAN
Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-

Son yılların en durgun sezonunu geçiren kömürcüler, Aile ve Sosyal Politikalar tarafından dağıtılan yardım kömürlerinin kendileri tarafından dağıtılmasını talep etti.


Van’da doğalgazın yaygınlaşması ve kırsal mahallere kadar yayılması kömürcü esnafının işlerini sekteye uğrattı. Her sene ekim ayı ile birlikte yoğunluğun başladığı Van Kömürcüler Sitesi’nde kasım ayına girilmesine rağmen yoğunluk yaşanmıyor.


Yaşanan durgunluğun nedeni olarak doğalgazın ilde yaygınlaşması ve dar gelirli ailelere dağıtılan yardım kömürlerinin satılması olduğuna dikkat çeken esnaf, yardım kömürünün kendileri tarafından dağıtılmasının kendilerine can suyu olacağını söyledi.


“GEÇMİŞTE 62 ESNAFIN OLDUĞU SİTEDE BUGÜN 10-15 ESNAF KALDI”
Genel olarak kömürcü esnafının vahim bir durumda olduğuna dikkat çeken Muhammet İkbal Arvas, Bir dönem 62 esnafın olduğu ve 700 kişinin istihdam edildiği, Van için bacasız fabrika olan yer, doğalgazın ilde yaygın olarak kullanılmasından sonra ve pazar payını da kömürden aldığından dolayı kömürcü esnafı bitme noktasına geldi. Geçmişte 62 esnafın olduğu sitede bugün 10-15 esnaf kaldı. Onlar da zor durumda kaldıkları ve iaşelerini karşılamak için mecbur olarak duruyor.” dedi.


“YARDIM KÖMÜRÜNÜ BİZ DAĞITALIM”
Arvas, “Sosyal Yardımlaşma Kurumu tarafından maddi durumu iyi olmayanlara verilen yardım kömürünün dağıtımı mevcut olan kömürcü esnafı üzerinden yürütülse daha iyi olur. Eğer bu olursa kömürcü esnafına can suyu olacaktır.” ifadelerini kullandı.


“KÖMÜR FİYATI DOĞALGAZ FİYATINDAN DAHA YÜKSEK”
Kömür fiyatlarına değinen Arvas, “Kalitesine göre ithal kömürün ton fiyatı 7 bin TL’den başlar 9 bin TL’ye kadar yükseliyor. Yerli kömür de 4 bin TL’den satılıyor. Tabi bu fiyatla doğalgaz fiyatına göre yüksektir. Haklı olarak insanlar da doğalgaza yöneliyor.” şeklinde konuştu.
“GÜRPINAR’DA ÇIKAN KÖMÜRÜN İÇ PİYASAYA BÜYÜK KATKISI OLUR”
Gürpınar’da yapılan kömür ocağı yatırımının çok güzel bir yatırım olduğunu ve bizzat gidip tesisi gördüğü ifade eden Arvas, şunları söyledi:

Oradan çıkarılan kömür iç piyasaya girerse, dışarıya verdiğimiz paralar ilimizde kalır. Van’ın ekonomisine katkısı olur. Kalori olarak da yerli kömür olarak sattığımız Şırnak kömüründen daha iyidir. Şırnak kömüründe yüzde 40 oranında kül varken bu kömürün kül oranı yüzde 1-2 civarındadır. Şırnak kömürüne göre daha kaliteli ve daha temizdir. Oradan çıkan kömür henüz iç piyasaya verilmedi. Muhtemelen önümüzdeki sene piyasaya verilecek ve ilin ekonomisine büyük bir destek sağlar. Ayrıca birçok kişi de orada çalışıyor ve bu durum ilin istihdamına da büyük katkı sağlar.”
“İŞ POTANSİYELİMİZ YÜZDE 80 DÜŞMÜŞ DURUMDA”
Bu sene beklentilerin altında bir sezon geçirdiklerini belirten Mehmet Sait Yakut ise “Her sene 10’uncu ayda sezonumuz açılırdı. Ancak bu sene beklentilerimizin çok çok altında bir sezon geçiriyoruz. İş potansiyelimizdeki düşüşten dolayı esnaflar neredeyse dükkânlarını açmayacak bir duruma geldiler. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi doğalgaz kullanımının artması ve dağıtılan yardım kömürlerinin sosyal medya hesapları üzerinden satılıyor olmasıdır. Bunun yanında işi bu olamayanların korsan olarak odun kömür satması da işlerimizi etkiliyor. Tabi biz bu yerleri belirleyip gerekli yerlere şikâyet ettik ancak maalesef herhangi bir işlem yapılmadı. Vergisini ödeyen esnaf mecbur kalıp işçi çıkartmak zorunda kalıyorlar. 5 sene önce burada çalışan işçilerin yüzde 80’i bura çalışmıyor. Yani iş potansiyelimiz yüzde 80 düşmüş durumda.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.