İsrail basınında dikkat çeken analiz: Erdoğan İsrail’e ders veriyor

Daha önce Başkan Erdoğan’ın uluslararası arenada kilit role sahip olduğunu dile getiren Haaretz, bu kez de Erdoğan’ın İsrail’e ders verdiğini belirtti.

İsrail basınında dikkat çeken analiz: Erdoğan İsrail’e ders veriyor
Yayınlama: 12.09.2023
A+
A-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya siyasetine yön verdiğini daha önceki haberlerinde dile getiren İsrailli Haaretz’den çarpıcı bir analiz daha geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e ders verdiğini yazan gazete, Başkan Erdoğan’ın çizgiyi kendisinin çizdiği ve bu sınırı kimsenin geçmesine izin vermediğini belirtti.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI DERS NİTELİĞİNDE

İsrailli gazete ‘Erdoğan İsrail’e Liberalizm Dersi Veriyor’ başlığı ile okuyucularının karşısına çıktı. Zvi Bar’el imzalı analizde, İsrail’in insan haklarını önemsemediği itiraf edilirken Başkan Erdoğan’ın açıklamalarının ise İsrail’e ders niteliğinde olduğu belirtildi.

Analizde insan haklarını önemsemeyen İsrail hükümeti eleştirilirken ‘Erdoğan çizgiyi kendisi çekiyor ve buna izin vermiyor’ denildi.

ERDOĞAN SINIRINI ÇİZDİ

Başkan Erdoğan’ın aşırı milliyetçili ve faşizm ile tavizsiz milliyetçilik arasındaki sınırın nerede olduğunu çok iyi bildiğinin yazıldığı analizde Erdoğan’ın bu çizgiyi bizzat kendisinin çizdiği ve kimsenin bu sınırı geçmesine izin vermediği belirtildi.

Türkiye’nin Suriyeli mültecileri ülkelerinde güvenli bölgelere göndermek için attığı adımlara ve briket evlere de dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin AB insan hakları mahkemesi üyesi olduğu ve buradan çıkan kararlara da uyduğu hatırlatıldı.

İsrail’den farklı olarak Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açtığını hatırlatan yazar, Türkiye’nin pek çok mülteciyi Suriye’ye geri gönderdiğini ancak budan önce onlar için Suriye’de evler inşa ettiğini yazdı.

İSRAİL AVRUPA’DAN KOPUYOR

‘İsrail’de ise ‘Uluslararası hukuk devletin düşmanı olarak görülüyor’ denildi. İsrail’in Batı dünyasından hızla uzaklaştığı da dile getirilen haberde, ‘İsrail ve Avrupa’nın değerleri artık aynı değil ve İsrail’in siyasi kültürü Batı galaksisinden hızla kopuyor’ denildi. Bu durumun Türkiye İsrail ilişkilerini de etkileyebileceği belirtilen haberde ‘Hatta yakında faşizme ve onun bayraktarlarına karşı konuşmaktan korkmayan Türk rol modelini bile kaybedebilir.’ İfadeleri kullanıldı.

NETANYAHU ERDOĞAN’I SADECE KISKANABAİLİR

Zvi Bar’el daha önce de “Netanyahu Erdoğan’ı sadece kıskanabilir” başlıklı bir analiz kaleme almıştı.

Analizde; “Netanyahu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeyi de içerecek olan Türkiye ziyaretini ertelemeseydi, gıpta edilecek bir liderle karşılaşacaktı.” denilmişti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.